Kultura
7

Dobitnik stipendije Fondacije Katrin Carttlidge: Hvala SFF-u, ovo mi zaista mnogo znači

Piše: L. Č.
Ran Hunang
(Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Ovogodišnji dobitnik stipendije Fondacije Katrin Cartlidge je Ran Huang, kineski umjetnik i filmski reditelj čij se kratki film "Administriranje slave" natjecao za glavnu nagradu Filmskog festivala u Kanu 2014.

"Zadovoljstvo mi je biti u Sarajevu", kazao je večeras Danny Houston istaknuvši kako je rad dobitnika nagrade iznvanredan te da nije sličan bilo čemu što je on vidio do sada.

"Ovaj mladi reditelj ispituje ljudsku dušu, on je vizionar i zbog njega promišljamo o ljudskom postojanju", kazao je on prije uručenja nagrade dobitniku.

Ran Huang također je istakao kako mu je zadovoljstvo večeras biti u Sarajevu.

"Jako sam uzbuđen što sam ovdje. Moj prijatelj je boravio nedavno u Sarajevu i govorio mi je o toj posjeti i poželio sam i sam doći. Ubrzo nakon toga, dobio sam poziv u Sarajevo i rekli su mi da sam dobitnik ove nagrade. Presretan sam zbog toga", istakao je on.

Uvijek je, kako je kazao, gajio srast za filmom, ali danas osjeća sreću jer nije mislio da će ikad doći ovaj dan.

"Radeći na filmu imam priliku raditi sa mnogo talentovanih ljudi. U filmu ne moramo stvari razumjeti, možemo samo vjerovati u njih. Svi ti filmovi koje gledamo su nečija historija, nečije iskustvo postaje i moje i to mu daje neku magičnu komponentu. Osjećam se zahvalnim sto mogu biti ovdje, hvala SFF - u i Katrin Cartlidge, ovo mi znači zaista mnogo", istakao je on.

Motivirana Katrininim inspirativnim likom i djelom, namjera Fondacije je da novim glasovima, perspektivama i stavovima da priliku da se vide i čuju.

Posljednjih devet godina, Fondacija je od kruga Katrininih brojnih prijatelja i kolega, birala kustosa, koji je onda birao dobitnika godišnje stipendije.
Dobitnik je uvijek novi filmski glas čiji rad, na neki način, utjelovljuje Katrinin integritet duha i predanost nezavisnom filmu.

Zahvalni su na velikodušnosti i vizijama kustosa koji su pomogli do sada rad Fondacije: glumcima Charlotte Rampling, Emily Watson i Stellanu Skarsgårdu, rediteljima Mikeu Leighu, Simonu McBurneyu i Danisu Tanoviću, kao i Johnu Lyonsu, Annie Nocenti i fotografu Juergenu Telleru.

Stipendisti se nagrada uručuje na posebnom gala događaju na Sarajevo Film Festivala.

Putem svojih povjerenika i pokrovitelja, Fondacija također predano radi na pomoći mladim filmskim stvaraocima, pružajući praktičnu i kreativnu podršku.

Dobitnici stipendija i kustosi

Salam Shehadeh i Ashraf Mashharawi (Ken Loach - 2014.) Dyana Gaye (2013 - Danny Glover) Diana El Jeiroudi i Orwa Nyrabia (2012 – Jeremy Irons) Hala Lotfy (2011 – Charlotte Rampling) CINÉ INSTITUTE HAITI (2010 – Annie Nocenti) Juanita Wilson (2009 – Stellan Skarsgard) Faruk Šabanović (2008 – Danis Tanović) Cary Fukunaga (2007 – John Lyons) Eyas Salman (2006 – Simon McBurney i Juergen Teller)

Amy Neil (2005 – Emily Watson) Greg Hall (2004 – Mike Leigh)

SFF