Kultura
0

Dobitnik Nobelove nagrade za književnost znat će se u četvrtak

FENA
Švedska kraljevska akademija saopćila je da će ime dobitnika Nobelove nagrade za književnost za 2007. biti poznato u četvrtak 11. oktobra.

Kladioničari kažu da se ove godine očekuje pobjeda slavnih pisaca, iako tu nagradu obično dobiju nepoznati autori ili kontroverzna imena.

Kladionica Ladbrokes prima opklade na najprestižniju svjetsku književnu nagradu i trenutačno vodi talijanski romanopisac i esejist Claudio Magris. Za njim slijede Australac Les Murray i Amerikanac Philip Roth.

Listu ostalih predvode vječiti kandidati, švedski pjesnik Thomas Tanstromer četvrti na popisu te sirijsko-libanski pjesnik Adonis.

Svi su, osim Murraya, već bili ozbiljni kandidati po nekoliko puta. Popis užega izbora za osvajanje nagrade od deset miliona švedskih kruna uvijek je tajna i pobjednik je često iznenađenje.

Ladbrokes je tri godine zaredom dobro predviđao pobjednika pa i prošle godine kad je nagradu dobio turski pisac Orhan Pamuk.

Pamuka su smatrali politički uvjetovanim izborom u godini u kojoj je optužen da je prekršio sporni turski zakon koji zabranjuje vrijeđanje svega turskoga.

Švedska akademija je tada priopćila da politika nije odigrala nikakvu ulogu u izboru novoga nobelovca.

Glasnogovornik Ladbrokesa Nick Weinberg kaže da ta kuća ima vlastite stručnjake koji sastavljaju popis mogućih dobitnika Nobelove nagrade za književnost.