Kultura
1

Dobitnica nagrade Atlantic Group rumunska redateljica Cristine Groşan

FENA
Foto: SFF
Foto: SFF
Dobitnica nagrade Atlantic Groupe u okviru projekta Sarajevo grad filma 19. Sarajevo film festivala je redateljica Cristene Groşan za film Godišnji na moru, a nagrada u iznosu od 2.000 uručena joj je večeras u ljetnom kinu Hej! pred više od 3.000 gledalaca.

Sarajevo grad filma je praktični nastavak Sarajevo Talent Campusa da bi se omogućilo da ono što se dogodi na Talent Kampusu i realizira. Tri filma koja su se takmičila za nagradu su "Godišnji na moru" rumunske rediteljice Cristine Groşan, "Jutarnje molitve" rediteljice Katarine Stanković (Srbija) i Konstantine Kotzamani (Grčka) te "Moja! Moja! Moja sobica!" Barbare Vekarić (Hrvatska).

Na poziv za učestvovanje u ovom projektu prijavilo se trinaest projekata čiji su timovi autora sastavljeni od mladih talenata, sudionika 5. i 6. Sarajevo Talent Campusa.

Filmovi su snimani u proljeće u Sarajevu, a jedan od uvjeta je da ekipa filma dolazi iz najmanje dvije različite zemlje jer se na taj način nastoji potaknuti stvaranje nove regionalne mreže filma talenata.

Ovo je prilika za one koji učestvuju u Talent Campusu da se spoje tokom trajanja tog edukativnog programa i pronađu svoje suradnike za snimanje kratkih filmova koji su ove godine imale na raspolaganju oko 12.500 eura.

Direktorica korporativih komunikacija Atlantic Group Gabrijela Kasapović je kazala za Agenciju FENA da Atlantic Group šest godina podržavaju Sarajevo grad filma, ali su uz SFF još i duže.

"Naše sponzorstvo je više partnerstvo nego što je komercijalno. SFF je centralni kulturni događaj ne samo u BiH nego i u regiji, promovirajući prave vrijednosti što je zajedničko Atlantic Groupi i SFF-u. Stoga smo htjeli podržati daljnji razvoj Festivala i da uložimo u budućnost Festivala a mislimo da je Sarajevo grad filma upravo takav projekat koji je budućnost filmske industrije i SFF-a", pojasnila je Kasapović.

Naglasila je da Atlantic Group učestvuje u ovom programu s osnovnim ciljem da se pomogne mladim režiserima da snime svoj prvi film, kao i da nauče o toj industriji te da im nagrada pomogne da rade neke druge projekte.

Nagrađena redateljica je večeras zahvalila publici i organizatorima projekta Sarajevo grad filma i žiriju koji je ovu odluku donio jednoglasno.

SFF