Kultura
293

Đevrasim Cvijan: U čitanke Šerifa Konjevića, a umjesto Zemaljskog muzeja - folkoteka

Piše: L. Č.
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Subota, 11. oktobar 2014. godine bio je dan predizborne šutnje za sve osim za Đevrasima Cvijana, koji je sinoć u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić u Skenderiji održao svoj predizborni skup.

"Đevrasim Cvijan za presjenika" je projekat glumca Dragana Marinkovića Mace rađen prema djelu bh. pisca, scenariste, reditelja i kompozitora Envera Puške. U pitanju je satirična monodrama i parodija na sve one koji u politiku uđu kako bi njima bilo bolje.

Đevrasim Cvijan je Bosanac i Hercegovac, iz reda nekonstitutivnih naroda, koji se zbog toga suočava sa brojnim problemima. Ostavila ga je žena, imovinska lista mu je prazna, a dužan je više nego što može vratiti. Iz tog se razloga odlučuje početi baviti politikom i kandiduje se za "presjenika". Đevrasim je "sve smislio", pa je tako na svom sinoćnjem skupu naveo brojne razloge zašto bi građani trebali glasati za njega.

"Ja to zbog vas, vjerujte mi...", kaže Đevrasim, dok pojašnjava kako bi se zalagao za obrazovanje, kulturu i sport, te bi vrlo brzo, primjerice, riješio problem zatvorenog Zemaljskog muzeja BiH, u čijem bi prostoru i "idealnoj kvadraturi" otvorio folkoteku, buregdžinice i kafiće, dok bi u botaničkoj bašti otvorio nargila kafiće za mlade. Đevrasim podržava i sport, pa bi tako i sve fudbalske talente poslao u inostranstvo da igraju lopte, dok bi stadione iskoristio kao okupljališta za koridu. Mislio je on i na zdravstvo i dobrobit svojih stanovnika - ukinuo bi sve apoteke i esencijalne liste, te uveo obavezne lijekove iz narodne medicine: nanu, čuvarkuću, kamilicu, majčinu dušicu i kiseli kupus. Kad je obrazovanje u pitanju, za svog stručnog savjetnika bi uveo Šerifa Konjevića, te niko ne bi imao problem s tim kakve pjesme djeca uče u školama jer bi "svima bila ljepota".

Đevrasim je u okviru svog predizbornog skupa ugostio i pjevačicu narodne muzike, Vericu Šerifović, koja je pred sarajevskom publikom izvela pet pjesama, među kojima su "Ne dam bolu da me slomi" i "Čudna jada od Mostara grada", te najavila svoj skorašnji koncert u Sarajevu.

I iako je ranije najavljeno kako će Đevrasimov skup podržati i Playboy zečica iz Srbije, Una Grujić sa svojom "burlesque" tačkom, to se nije desilo.

"Za kakve ste vala budale glasali dosad, možete i za mene. Dosad ste glasali kako bi drugima bilo bolje - sad glasajte za mene, da i meni malo bude bolje!", poručio je Đevrasim Cvijan.