Kultura
133

Dječiji pisac Muhidin Šarić nominovan za nagradu Astrid Lindgren: Uvijek ću ostati dijete!

Piše: M. N.
Foto: N. G./Klix.ba
Muhidin Šarić (Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Bh. pisac Muhidin Šarić odlučio je svoj život i rad posvetiti djeci za koju piše i stvara djela. Djeca su njegova inspiracija, a pisati za njih predstavlja veliku ljubav i radost. Kako bi ostao u dječijem svijetu, Šarić se redovno susreće s djecom, razgovara s njima i uče jedni od drugih.

U Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH (NUB BiH) Šarić je održao "Sat književnosti" sa djecom osnovnih škola iz Sarajeva. Razmijenili su iskustva, djeca su recitovala i govorila o najdražim pjesmama i pričama.

"Sigurno je teško biti uspješan dječiji pisac. Teško je zbog toga što su djeca poseban svijet. Djeca su iskrena i otvorena, otvoreno reaguju ako ih je dirnula poezija ili proza. Oni to prihvataju srcem. Da bi se pisalo za djecu morate se truditi mnogo više nego za druge književne oblike. Ja sam čitav život s djecom i pokušavam da odrastem, ali mi se ne da i sada sam dijete. Imam jednu pjesmu u kojoj kažem da je ljepše biti i ostati dijete", rekao je Šarić.

Povod druženja je bio taj što ga je NUB BiH kandidovala za prestižnu nagradu za dječije pisce Astrid Lindgren.

"Bitno je družiti se, a posebno u književnosti, da imamo s jedne strane djecu, a s druge strane pisce, da se suoče i da se nadopunjuju, jer pisac bez djece ne može biti dječiji pisac, niti knjiga može biti dječija, ako je djeca ne čitaju", rekao je Šarić.

Mirsad Bečirbašić bio je nominovan za ovu nagradu prošle godine i ima samo riječi hvale za svog kolegu Šarića.

"Šarić je jedna upečatljiva pojava savremene književnosti i jedan od onih koji govori o temama prirode, škole, ljubavi, rodoljublja i odnosa u porodici. Za njega možemo reći da je pjesnik, dramski pisac, romanopisac koji je u obraćanju djeci izbjegao sve zamke koje nose didaktički tonovi koji su prisutni kod drugih pisaca. To uspijeva svojim humorom i ljubavlju koja je prisutna u svemu onome o čemu piše i prema svima kojima se obraća", kazao je Bečirbašić.

Iz NUB BiH kažu kako su ponosni što su oficijelno nominacijsko tijelo Švedskog umjetničkog vijeća za ovu nagradu, istaknuvši da svake godine nominuju jednog ili dva bh. književnika.

"Ove godine smo uz Šarića nominovali i Mirsada Avdagića Kiketa. Ukupno 59 zemalja kandidovalo je 215 kandidata za nagradu koju je ustoličilo Švedsko kraljevsko vijeće u čast književnici Astrid Lindgren koja je poznata po djelu 'Pipi duga čarapa'", rekao je direktor NUB BiH Ismet Ovčina.

Ističe kako ova ustanova mnogo radi na promociji književnosti te da je bitna saradnja sa školama i djecom koja mogu doprinijeti pozitivnoj atmosferi u razvoju našeg društva s optimizmom.