Kultura
0

Dječija predstava "Plavi zec" premijerno u Sarajevu

FENA
"Plavi zec" naziv je dječije predstave s rediteljskim i koreografskim potpisom Slavka Pervana, rađene u produkciji Muzičkog pozorišta za djecu i omladinu AKCUS "Seljo", koja će premijernu izvedbu zabilježiti 27. maja u Franjevačkom studentskom domu na Grbavici.

Predstava je rađena prema motivima sabranih priča Dušice Seferagić "Dlakave, pernate i druge priče", dok je muziku, više od 13 pjesama, napisao Vlado Podany. Za dramatizaciju i adaptaciju zaslužna je Ravijojla Jovančić-Lešić.

Uloge su ostvarili Sanela Krsmanović, Emir Fejzić, Amila Terzimehić, Ravijojla Jovančić-Lešić, Mirna Kreso i Merima Lepić, a u predstavi učestvuje i deset učenika Osnovne muzičke i baletske škole "Novo Sarajevo".

Reditelj Slavko Pervan istaknuo je danas na konferenciji za medije u Sarajevu da predstava u fokusu ima prijateljstvo, ljubav i ekologiju te druge stvari koje su važne za ljudske odnose uopće.

Naglasio je da je dužina pojedinih priča morala biti skraćena za postavljanje na scenu, kao i da su izvedbu komada nesebičnim radom i zalaganjem pomogli svi učesnici, posebno djeca koja u predstavi glume družinu.

"Ovo je vrlo neobična predstava, po formi mjuzikl, koji kao takav zahtijeva mnogo znanja u muzici, plesu, glumi, pjevanju i drugim elementima. Za mene je rad na ovom komadu bio veliko iskustvo, jer ovdje nije riječ o već uhodanom teatru, već su se mnoge stvari morale usklađivati u toku rada", kazao je on.

Direktor Muzičkog pozorišta za djecu i omladinu AKCUS "Seljo" Dževad Kordić naglasio je da je predstava urađena uz velike finansijske probleme, te da je rad na njoj, započet prije godinu i po, morao biti prekinut zbog nedostatka finansijskih sredstava.

Predstavom "Plavi zec" i pokrenut je rad ovog teatra u okviru AKCUS "Seljo".

Glumac Emir Fejzić proces na postavci predstave nazvao je zanimljivim, a priču veselom i šarenom, dok je glumica Sanela Krsmanović kao najveću vrijednost komada istaknula rad s djecom zbog njihove iskrenosti i neposrednosti. Predstavu smatra šarmantnom, uz lijepu poruku koju prenosi najmlađima.

Prva repriza predstave zakazana je za 29. maj u 13 sati.