Kultura
2

Dječija predstava "Odkamena priča" na sceni SARTR-a

Klix.ba
U Sarajevskom ratnom teatru najmlađa publika će imati priliku ponovo pogledati dječiji predstavu "Odkamena priča", čiju režiju potpisuje Dubravka Zrnčić Kulenović, autorice Ljubice Ostojić. Predstava se izvodi u ponedjeljak, 20. januara, u terminu od 18 sati.
Ova lutkarska predstava inspirisana je našom kulturnom baštinom – umjetnosti stećaka, historijskih biljega o bosanskohercegovačkom državnom i kulturnom identitetu.

"I kad ne govore stećci ne šute", ureza dijak Hlepac, a autorica teksta Ljubica Ostojić dodaje: "I nije kamen mrtav, dušu on ima. I priču ima". A priča je to o Zlatorogu, Gorčinu i Kosari. Stara legenda koja govori o ljudskoj pohlepi, želji čovjeka da bude slavan i sebi najpreći, bez obzira na posljedice, jedna je od rijetkih primjera naše usmene narodne priče koja se temelji na opomeni čovjeku da zastane, zamisliti se i odabere šta mu je učiniti – ono što izabere to će mu i presuditi.

U predstavi igraju: Sonja Goronja - Vidarica, Vila i Narod; Adnan Kreso - Momak, Gorčin i Narod; Jasminka Požek-Božuta - Djevojka, Kosara, Vila i Zlatorog. Za likovna rješenja i izradu lutaka bile su zadužene Danijela Madacky i Adisa Vatreš, a umjetnički saradnik za tehnologiju i animaciju lutaka je Muhamed Nametak. Likovna rješenja, izrada scenografije i kostima i dizajn radile su Adisa Vatreš i Naida Begović, muziku je osmislio Nedim Zlatar, a scenski pokret: Branko Banković.

Ovim putem iz SARTR-a su pozvali roditelje i djecu, male i one malo veće, starije i još malo starije, da im se pridruže i uživaju u bajkovitom svijetu naših priča, legendi i junaka.

Ulaznice se mogu rezervisati putem telefona 033 664 070 ili putem inboxa Facebook stranice SARTR-a.