Kultura
379

Dječak Balša pohađa dvije škole u dva grada: Muzika ruši barijere i spaja ljude

Piše: E. A.
(Foto: Klix.ba)
Učenici Osnovne muzičke škole Avdo Smailović iz Goražda priredili su koncert za vršnjake u OŠ Jovan Dučić u Čajniču pa su salu ove škole ispunili zvuci klavira, harmonike, gitare, violine, flaute, a čula se i sevdalinka.

Svoj nastup na koncertu imali su Adna Mašić, Lejla Omerbegović, Taida Dučić, Sarah Pjano, Sara Medina Šehović, Adi Efendić, Ismihana Perla i Balša Kajević.

Za Balšu je ovo bio poseban dan jer je koncert održan u mjestu u kojem živi i pohađa osnovnu školu, a stiže i na nastavu u muzičku školu u Goraždu gdje je treći razred i jedini je učenik koji poslije redovne nastave u školi u Čajniču kreće za Goražde na časove harmonike.

Za razliku od onih koji su još uvijek u dvije škole pod jednim krovom, Balša je sretan sa svoje dvije škole u dva grada. A za to je trebala neizmjerna ljubav prema harmonici, malo više truda i podrška roditelja.

"Balša je jedini naš učenik sa tog prostora. Iza sebe ima mnogo nastupa, kao tri takmičenja sa kojih je ponio jednu treću i dvije prve nagrade. Radi se o kamernom sastavu, Balša i Sarah Pjano koja svira klavir učestvovali su na Federalnom takmičenju u Sarajevu i na Međunarodnom takmičenju u Ugljeviku, osvojili su prve nagrade. To je učenik koji je, bez obzira na stalna vozarenja, zbog velike udaljenosti i kuće i škole od muzičke škole, imao do sada svega dva ili tri opravdana izostanka", ispričala je za Klix.ba Selma Verem, direktorica OMŠ Avdo Smailović.

Koncert je na neki način i priređen zbog Balše.

"Odlučili smo otići u Čajniče da i naši učenici, bar dio njih, vide odakle nam dolazi Balša, koji taj put prelazi najmanje tri puta sedmično. Nastavničko vijeće je podržalo ovu inicijativu, a i roditelji su nam dali podršku. Sve u svemu lijepo smo se družili danas. Dočekao nas je direktor Vojo Papić, bili su tu nastavnici i učenici različitih uzrasta. Muzika definitivno ruši sve barijere i spaja ljude. Sretni smo jer smo i svima njima, ali i Balši i njegovim roditeljima pričinili veliko zadovoljstvo", kazala je Verem.

Na koncertu klasične muzike posjetioce je oduševila i Džejla Ramović koja je izvela nekoliko sevdalinki. Pratio ju je orkestar sastavljen od nastavnika škole. Njen glas je mnogima izmamio i suze, a slikanje s Džejlom je potrajalo.

Nije čudno što su mnoga djeca iz Čajniča sinoć poželjela pohađati muzičku školu.

"Mislim da smo uradili dobru stvar za povezivanje djece i gradova u ovom mahnitom vremenu, a da nismo pravili nikakve velike projekte i tražili novac od svijeta. Možemo mi mnogo sami, samo je potrebna volja i dobra namjera", kazao nam je Slavko Klisura, predsjednik školskog odbora Muzičke škole.

Koncert je realizovan u okviru redovnog programa promocije klasične muzike i u sklopu programa obilježavanja 40 godina postojanja OMŠ Avdo Smailović. Skroman po obimu i trajanju otvorio je veliki prostor za buduću saradnju dviju škola i prijateljstvo njihovih učenika i nastavnika, a uslijedio je i poziv Muzičkoj školi da održi veliki koncert u Domu kulture.