Narodno pozorište Sarajevo
0

Djeca iz vrtića vraćena s baletne probe!

Piše: Almir Panjeta
(Foto: A. Panjeta/Sarajevo-x.com)
Grupa djece iz vrtića koju su tete danas dovele da pogledaju generalnu probu baletne predstave "Svileni bomboni" u Narodnom pozorištu u Sarajevu, po lošem će pamtiti jednu od prvih posjeta pozorištu.

Iako su ih tete dovele na vrijeme i uredno se najavile na recepciju, te rekle kako ih je već najavila jedna sarajevska glumica, grupa mališana koja se radovala možda i prvom posjetu pozorištu i baletu, ostala je razočarana i tužni su se vratili nazad u vrtić. Rekli su im da sačekaju sa strane, i više im se niko nije obratio, dok su mališani strpljivo čekali.

Pitamo se samo kako će tete djeci koja su se sigurno danima radovala posjetu pozorištu i gledanju baletne predstave slatkog naslova u kojoj također nastupaju djeca, objasniti zašto neke "čike" nisu obratili pažnju na njih skoro 20 minuta. Bili po srijedi zabuna, nesporazum, ili pak čista nebriga, činjenica je da će djeci posjet pozorištu ostati u lošem sjećanju.

Na odlasku smo jednu od teta upitali kako ona gleda na to što su djeca na takav način odignorisana u "hramu kulture", jedna od njih nam je samo rekla:

  • Nismo više mogli stajati s njima u onom holu, ipak su to djeca i moramo paziti na njih - kazala nam je ogorčena teta dok je za ruku vodila nekoliko djece niz stepenice službenog ulaza, ne želeći reći iz kojeg su vrtića.

Zahvaljujući javašluku, nebrizi i neorganizovanošću ljudi u Narodnom pozorišta, djeci će u gorkom sjećanju ostati prva posjeta, odnosno prvi pokušaj posjete baletu. Ne trebamo se sutra čuditi kad ta ista djeca na pozorište budu gledala kao na neku tamnu zgradu iz koje ih tjeraju, i kad se okrenu turbo-folku u kojem su im sva vrata širom otvorena!

Djeci koja su predugo stajala u holu nažalost ne možemo puno pomoći, možemo njima i njihovim tetama jedino ponuditi utjehu u fotografijama...