Kultura
55

DJ Šampinjon: Vrh svijeta: Nezaboravna avantura za djecu i odrasle nastavlja put

Klix.ba
"Zabavno i edukativno su ključne riječi koje opisuju prvi bh. mjuzikl za djecu i odrasle 'DJ Šampinjon: Vrh svijeta' ", kaže autor i reditelj Muharem Vojniković Muha.

"Cilj nam je bio napraviti predstavu u kojoj će uživati i djeca i roditelji, tražili smo formulu koja će obuhvatiti ekološke poruke i istinske ljudske i moralne vrijednosti, a da to istovremeno bude komično i lako pamtljivo“, objašnjava Muha dodajući da je cijeli tim koji naporno radi na mjuziklu već dvije godine, ponosan na ostvarene rezultate.

Široki osmijesi djece i roditelja koji nakon svake izvedbe žure da se uslikaju s glumcima, najbolja su moguća ocjena i kritika.

DJ Šampinjon: Vrh svijeta, prvi i još uvijek jedini autorski mjuzikl u BiH, namijenjen i djeci i odraslima, premijerno je izveden u januaru 2014. godine izazvavši nezapamćen interes medija i publike koja je čak četiri puta u desetak dana napunila dvoranu sarajevskog BKC.

"Bili smo sretni, trud se isplatio, ali je to istovremeno bila i neka vrsta pozitivnog šoka za cijelu ekipu", iskren je Muharemović.

"Znali samo da ne možemo stati na tome i da je projekat mnogo veći od povremeno pojavljivanja na repertoaru pa smo odlučili raditi turneju, izdati CD i brendirati cijelu tu priču“, kaže izvršni producent mjuzikla Nedim Vilogorac.

Nažalost, sve predstave koje su bile zakazane za maj i juni prošle godine tim je otkazao usljed humanitarne katastrofe izazvane velikim poplavama u BiH, a potom je uslijedila i teška povreda Muharema Vojnikovića od koje se dugo oporavljao. Tek s prvim danima proljeća ove godine kockice su se ponovo složile i DJ Šampinjon krenuo je na veliku turneju po gradovima BiH, zahvaljujući velikoj podršci BH Telecoma, PBS Banke, LOK-a, Europlakata i Securitasa, kao i medijskim pokroviteljima Klix, Hayat TV, RSG, Antena Sarajevo, Palčić i Kolibrić.

Nakon uspješnog predstavljanja publici u Travniku, Zenici i Kaknju, tokom narednog vikenda mjuzikl će prvi put vidjeti i publika u Tuzli i Srebreniku, dok su za maj i juni zakazani nastupi u Bugojnu, Brčkom, Banjoj Luci, Mostaru, Stocu i Sarajevu.

Priča o DJ Šampinjonu i njegovom prijatelju Sarfi koji imaju zadatak da stignu na Vrh svijeta kako bi otčepili svjetski izvor vode i spasili planetu, nasmijat će vas do suza i natjerati da plešete i pjevate sa glumačkom postavom koju čine Tina Dervišević, Mirela Lela Laković, Elmir Krivalić, te sam autor Muharem Vojniković. Provjerite na web stranici www.vrhsvijeta.ba.