Predstavljena knjiga
0

"Diverzija u glavnoj pošti u Sarajevu i telekomunikacijska deblokada BiH"

FENA
Glavna pošta u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Glavna pošta u Sarajevu (Foto: Arhiv)
Knjiga "Diverzija u Glavnoj pošti u Sarajevu i telekomunikacijska deblokada BiH" autora Nihada Halilbegovića promovirana je večeras u Sarajevu.

Riječ je o knjizi koja govori o događajima iz 2. maja 1992. godine, kada se dogodio najžešći napad agresora na Sarajevo i diverzija u Glavnoj pošti u Sarajevu, u kojoj je podmetnut požar.

U tom požaru je uništena telefonska centrala sa oko 50.000 priključaka. Tada su u glavnom bh. gradu telefoni zanijemili i grad je ostao bez komunikacija.

"Upravo je to i bio cilj agresora - da se ovom gradu oduzme glas", pojašnjava jedan od promotora ove knjige doc. dr. Ibrahim Pašić, koji je podsjetio da su 2. i 3. maj 1992. godine bili odlučujući datumi u odbrani Sarajeva.

Grad je zahvaljujući patriotama odbranjen, a uslijedila je i telekomunikacijska deblokada grada.

Upravo je aktivni sudionik ovih događaja bio i sam autor, koji je u to vrijeme obavljao funkciju sekretara Gradskog sekretarijata za narodnu odbranu. Bio je pripadnih Zelenih beretki i Armije RBiH, ali i aktivni sudionik telekomunikacijske deblokade Sarajeva.

Iako nije historičar, Halilbegović je u ovoj knjizi dao značajno svjedočanstvo o svim tim događajima, ali i žrtvama u prvim mjesecima agresije.

Tako je na promociji iznesen podatak da je samo u aplilu '92. godine ubijeno 336 Sarajlija, a tokom narednog mjeseca čak njih 900.

"Ovo je skroman prilog našoj najnovijoj historiji, kao svjedočanstvo od zaborava na agresiju i otpor toj agresiji", kaže autor, navodeći kako je knjigu posvetio upravo svim nevinim žrtvama koje su pale u odbrani grada 2. maja 1992. godine.

Promotori su također istakli izuzetan značaj ove knjige sa aspekta historiografske građe. Ona sadrži izuzetne vrijedne priloge u kojima je sadržana bogata arhivska građa.

Pored dr. Pašića, knjigu su predstavili i doc. dr. Rasim Muratović i Mehmedalija Hadžialić. U okviru promocije prikazani su i inserti iz dokumentarnog filma autora Avde Huseinovića "Bosna ili smrt".