Kultura
49

Dirigent Emir Nuhanović: Svjetska operna turneja povodom 20. godišnjice genocida u Srebrenici

Anadolija
(Foto: Anadolija)
Nakon generalne probe u Koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski, gdje će večeras dirigirati koncertom "Bajram u Lisinskom“, profesor Emir Nuhanović izjavio je da je oduševljen prijemom u Zagrebu.

Dirigent Nuhanović u razgovoru za Anadoliju govorio je o potrebi kulturnog i drugih oblika povezivanja Sarajeva sa velikim gradovima Evrope i Turske, svom velikom projektu povodom 20. godišnjice od genocida u Srebrenici u kojem će sudjelovati i veliki dirigent Zubin Mehta, razlici Sarajeva i Londona, te potrebi nadilaženja nacionalnih pripadnosti.

Zanimljivo je da će večeras prvi put u povijesti jedan bosanskohercegovački dirigent ravnati Zagrebačkom filharmonijom u Lisinskom na Bajramskom koncertu koji šalje poruku mira, razumijevanja, tolerancije i kulturnog dijaloga koji na ovom prostoru, tvrdi dirigent Nuhanović, ima svoju budućnost.

Nuhanović je istaknuo kako njegovanje kulture svakoj državi donosi novac, a ne uzima ga bespovratno, te je izrazio vjeru kako će i Sarajevo naučiti bolje prepoznavati vrijednost ulaganja u kulturu, kao primjer uzevši Istanbul, Austriju, pa i Zagreb.

"U Austriji skijanje nije najvažnije grana turizma, nego kulturni turizam. Svi Koreanci, svi Kinezi, svi Japanci, svi dolaze kako bi slušali koncert“, ispričao je diregent međunarodnog glasa Nuhanović koji je nastupao kao dirigent u brojnim europskim zemljama, od Velike Britanije pa sve do Turske u kojoj trenutno provodi najviše svog vremena jer u Istanbulu radi kao dirigent u Državnoj operi i baletu.

"Muzičari moraju svirati stalno i svaki dan. U Beču svaki dan ima preko 50 koncerata, u Pragu barem 15 kvalitetnih koncerata, a djeci koja uče muziku teško je odrediti i broja“, rekao je Nuhanović koji je i profesor na Muzičkoj akademiji u Mostaru.

Nuhanovićev "Srebrenički Lamentoso“ sa Zubinom Mehtom

Profesor Nuhanović povodom obljetnice 20 godina od  genocida u Srebrenici radi na velikoj scensko-muzičkoj kompoziciji koja će se 10. jula 2015. godine premijerno izvesti u Istambulu pod dirigentskom palicom Zubina Mehte, ponajvećeg svjetskog aktualnog dirigentskog imena.

Glazbeno scenski projekt za Srebrenicu radnog naziva „Srebrenički Lamentoso“ poslije Istanbula kreće na dvogodišnju turneju u Sarajevo, Zagreb, London, Ravenu, New York, Hiroshimu, Ruandu i Sydney.

Nuhanovićev "Srebrenički Lamentoso“  na svjetskoj turneji će izvoditi različiti orkestri i dirigenti. Djelo počinje baletom sa glavnim likom djevojčice iz Srebrenice koja se želi baviti baletom. Djevojčica vježba svaki dan, roditelji galame na nju, tjeraju je da čuva ovce i radi kućne poslove, no ona bježi i uporno vježba. U to na Srebrenicu počinju padati granate i ranjavaju je na njezinoj plesnoj livadi. Djevojčica umire plešući, nakon čega kreće uspavanka njezine majke, a sve završava plesom srebreničkih kostura i pojavom djevojčice kao anđela ili meleka pri kraju izvedbe.

Nuhanović na ovom radi s ponajboljim scenografima i redateljima te s kostimografom serije Sultan Sulejman, koji će raditi kostime za srebreničku predstavu za koju je angažirano 325 ljudi, od toga četiri vokalna, četiri baletna i dijete solist.

Prije premijere "Srebreničkog Lamentosa“ bit će izveden performans u Istanbulu, na Taksimu, kojega dirigent Nuhanović ne želi iznositi u javnost kako bi se izazvao efekt iznenađenja i šoka koji ima za cilj izazvati suosjećanje publike.

"Sve ono što mi pričamo da bi trebalo da bude, oni to žive“

Nuhanović kaže da je ugodno iznenađen prijemom u Zagrebu kojega je nazvao velikim gradom.

 "Živim u Sarajevu gdje se nešto stalno mjerka, tko je gdje, tko je musliman, tko nije“, rekao je Nuhanović i posebno istaknuo primjer Velike Britanije u kojoj, kaže, u nekoliko gradova u kojima je bio, gradonačelnici nisu Englezi, nego stranog porijekla: Indijci, Pakistanci i drugi…

"Sve ono što mi pričamo da bi trebalo da bude, oni to žive“, izjavio je Nuhanović koji je bio na bajramskom prijemu u zagrebačkoj Islamskoj zajednici gdje se oduševio odnosom lokalne zajednice muslimana sa zagrebačkom okolinom.

"Milanu Bandiću su bezveze dali pa uzeli titulu počasnog građanina Sarajeva. Mene, kao građanina Sarajeva koji je dobio Šestoaprilsku nagradu bilo je sramota. A slučajno sam tada sreo Bandića na cesti u Sarajevu i kao Sarajlija sam mu se izvinio“, izjavio je bosanskohercegovački dirigent.

"Radit ću na tome da Zagrebačku filharmoniju odvedem u Istanbul i u Aman, a na večerašnjem koncertu će biti menadžeri iz ta dva grada kako bi čuli koncert“, rekao je Nuhanović čija je namjera da Zagrebačka filharmonija izvodi i skladbu "Hasanaginica“ zbog koje su Nuhanović i turske kolege prije izvedbe ove opere u Istanbulu posjetili Imotsku krajinu gdje se radnja ove balade, prema predaji, odigrala.