Kultura
0

Direktor "Berlinalea", Kosslick, uputio pismo ministru Grahovcu

FENA
Direktor Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu (“Berlinale”) Dieter Kosslick uputio je pismo federalnom ministru kulture i sporta Gavrilu Grahovcu u kojem se kaže:

"Dokaz ogromnog interesa publike i filmskih stručnjaka za ovogodišnji Međunarodni filmski festival u Berlinu su rasprodate karte za sve filmove, kao i dugi redovi ispred punktova za prodaju karata.

Više od 18.000 akreditovanih učesnika iz 120 zemalja, uključujući 4.000 novinara, prisustvovalo je 56. Berlinaleu. Entuzijastički odaziv berlinske publike povrđuje činjenica da je 420.000 gledalaca vidjelo 360 odabranih filmova iz različitih kategorija na oko 800 oficijelnih prikazivanja.

Evropski filmski market (EFM) proslavio je uspješan početak nove poslovne godine. S učešćem od 250 kompanija i oko 650 filmova, Evropski filmski market nije samo postao veći i značajniji, već je proširio i učvrstio svoju poziciju u međunarodnom filmskom svijetu.

Posebno smo zadovoljni učešćem filma “Grbavica”, kao i odlukom žirija da "Zlatni medvjed" pripadne ovom izvanrednom filmu.

Očekujem i radujem se Vašem prisustvu na 57. međunarodnom filmskom festivalu “Berlinale” od 8. do 18. februara 2007. godine.

Cijenim Vaš interes za ovaj festival i nadam se da ću Vam poželjeti dobrodošlicu na Postdamer Platzu slijedeće godine – kaže se u pismu direktora Berlinskog filmskog festivala Dietera Kosslicka, saopšteno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.