Poznati svi naslovi Open Aira
56

FOTO+VIDEO / Direkcija SFF-a u Sarajevo pokušava dovesti Erica Cantonu

Piše: A. Dž.
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Najpopularniji program Sarajevo Film Festivala, Open Air, i ove godine, prema riječima direktora SFF-a Mirsada Purivatre, donosi mnoštvo kvalitetnih naslova, koji su obilježili najznačajnije svjetske festivale.

Jedno od glavnih obilježja većine filmova, koji će biti prikazani u Ljetnom kinu !hej, jeste humor.

"Imat ćemo mnogo, mnogo smijeha, pa makar i u crnim komedijama", kazao je Purivatra na konferenciji za novinare održanoj danas u kinu Meeting Point u Sarajevu.

Kao što je već od ranije poznato Festival će 6. jula otvoriti film bh. rediteljice Aide Begić "Djeca", kojem će ovo biti premijerno predstavljanje pred domaćom publikom. Ostvarenje Aide Begić će biti paralelno prikazano u Ljetnom kinu !hej i Narodnom Pozorištu Sarajevo.

"Subota, 7. jula, rezervisana je za film 'Tajni adut' reditelja Todda Solondza, gosta programa Posvećeno... Ovaj film je filmska kritika okarakterizirala kao njegov najtopliji film", kazao je Purivatra.

Već narednog dana ljubitelji sedme umjetnosti vidjet će film "A gdje sada?" libanonske glumice i rediteljice Nadine Labaki. Film prati priču o grupi žena koje će pokušati smiriti vjerske napetosti između kršćana i muslimana u svom selu.

Ponedjeljak, 9. juli, je rezervisan za film "Smrt čovjeka na Balkanu", srbijanskog reditelja Miroslava Momčilovića, u kojem glavnu ulogu tumači bh. glumac Emir Hadžihafizbegović. Momčilovićeva crna komedija je priča o događajima nakon smrti jednog umjetnika, susjeda koji nije imao rođaka ni bliže rodbine. Kroz ovu neobičnu priču, reditelj zapravo daje satiričnu sliku našeg cjelokupnog društva.

Još jedna crna komedija na velikom platnu Ljetnog kina !hej bit će prikazana u utorak, 10. jula, kada je na programu film "Nedodirljivi"  francuskih reditelja Oliviera Nakachea i Erica Toledana. Dirljiva i ujedno komična priča o prijateljstvu aposlutni je hit u kinima širom Evrope.

"U srijedu, 11. jula, bit će prikazan film 'Fudbaleri buntovnici' reditelja Gillesa Rofa i Gillesa Pereza, kojeg ovdašnja publika dobro poznaje i koji je dokazani prijatelj Bosne. Iznimno dokumentarno ostvarenje o nogometašima koji su se odlučili posvetiti i drugim stvarima osim nogometa i pomoći zajednicama u kojima žive", pojasnio je Purivatra.

Film "Fudbaleri buntovnici" donosi pet priča o legendama fudbalama, među kojima je i naš Predrag Pašić. Priču o fudbalerima koji su se usprotivili ispričao je u ovom filmu legandarni francuski reprezentativac Eric Cantona.

"Mogu samo reći da činimo sve da jedan od glavnih gostiju Festivala bude i Cantona", naglasio je Purivatra.

U čevtrtak, 12. jula, će biti prikazan film "Ja, Anna" Barnabyja Southcombea, psihološka drama u kojoj glavne uloge tumače Charlotte Rampling i Gabriel Byrne.

Pretposljednja večer SFF-a, petak, 13. juli, u Ljetnom kinu !hej donosi film "Cezar mora umrijeti" za koji režiju potpisuju braća Taviani. Riječ je o dokumentarcu o zatvorenicima Rebibbie, jednog od najstrožije čuvanih rimskih zatvora. Međutim, reditelji se ne bave zločinima koje su kriminalci počinili, već probama za Shakespearovu dramu "Julije Cezar”, koju zatvorenici pripremaju za izvedbu.

Festival će 14. jula zatvoriti "Anđeoski dio", film koji je izazvao oduševljenje publike u Kanu. Ostvarenje reditelja Kena Loacha je vrlo britka priča o Škotskoj danas i jednoj grupi mladih, koji žive sa svojim problemom i pronalaze način, ne samo da ga prevaziđu, već i da se snađu. Film su mnogi okarakterizirali kao kombinaciju "Trainspottinga" i "Full Montyja".

Film će publici predstaviti glumci Paul Brannigan, Gary Maitland i Jasmin Riggins.