Kultura
0

Dino Mustafić u Parizu režira predstavu o Evropi danas

FENA
Dino Mustafić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Dino Mustafić (Foto: Arhiv/Klix.ba)
Bosanskohercegovački reditelj Dino Mustafić ovih dana u pariskom tetaru Atelier radi na novoj predstavi.

Njegovi glavni partneri su francuski filozof i književnik Bernard-Henri Lévy autor teksta simboličnog naziva "Hotel Evropa" i veliki francuski glumac Jacques Weber. Komad tematizira Evropu danas i njen odnos spram prošlosti. U prošlost Evrope spada i njen odnos prema BiH tokom zadnjeg rata.

Svjetska premijera, tj. praizvedba bit će upriličena 27.juna u Narodnom pozorištu u Sarajevu dok je pariska predviđena za 9. septembar u teatru de l'Atelier.

"Hotel Evropa"je predstava o piscu koji se nalazi u Sarajevu 27. juna 2014. na stogodišnjicu od Sarajevskog atentata. On mora napisati govor o Evropi, njenim vrijednostima, njenoj budućnosti.

"Ovo je komad iz vizure Evropljanina koji zna da se Evropa mora mijenjati, vratiti svojim vrijednostima. Zato je Sarajevo važno za našeg dramskog junaka, to je srce Evrope, grad u kojem se ogleda prošlost i budućnost Evrope. Kada su se rušili gradovi u Bosni, ljudi mučili, Evropa je nijemo posmatrala. Sada je u identitarnoj i političkoj krizi jer nije reagirala na zlo nacionalizma, jer se budi duh neofašizma koji ne priznaje drugačijost kao vrlinu i tekovinu evropske civilizacije. Naša predstava je zanimljiv opis jedne gnjevne noći . U hotelskoj sobi u Sarajevu, kada se mora čuti glas pobune uime pravde i istine koju treba savremena Evropa. Jezik drame je oštar, beskompromisan, politički hrabar i radikalan, ne štedi nikoga", rekao je u izjavi za FENU Mustafić.

Govoreći o Levijevim tekstu, Mustafić ga opisuje kao tekst političke naravi, vrlo filozofičan i napisan u visokom stilu.

"Predstava će se igrati u poznatom i vrlo frekventnom pozorištu, važno je da se teme Evrope i Bosne spominju, da se podsjećaju na nečinjenje, u tom smislu je tekst iznimno dragocjen, jer kritički, oštro govori o evropskom licemjerju po pitanju Bosne, ali i otvara neke kaverne današnje bolesne i depresivne Evrope", kaže Mustafić.

Scenograf je Dragutin Broz, a kompozitor je Italijan Arturo Arlecchino.