"Val" Đuke Siroglavića
0

Dijelovi najveće slike na svijetu na prodajnoj izložbi

FENA
Foto: Nacional
Foto: Nacional
Prodajna izložba slike "Val" Đuke Siroglavića, koja je kao najveća slika na svijetu uvrštena u Guinnessovu knjigu rekorda, postavljena je u lovranskoj galeriji "Laurus", izvijestila je danas riječka Udruga Homer, kojoj je autor darovao dijelove slike s ciljem prikupljanja sredstava za pomoć slijepoj i slabovidnoj djeci.

Slika je teška više od pet tona, duga 6400 metara, a površina joj je 10800 četvornih metara. Visoka je između 1,4 i 1,7 metara a u njezinu je izradu utrošeno oko 2,5 tona boje.

Nastajala je od veljače do srpnja 2007. u vojarni na zagrebačkom Borongaju. Nakon toga je postavljena na ogradu bračkog aerodroma, gdje je autoru prošle godine uručen Certifikat Guinness World Records. Jedan njezin dio, dug 170 metara, nedavno je bio postavljen na zgradu Pučkog otvorenog učilišta u Zagrebu.

Dijelovi "Vala" formata 70x140 cm, od kojih svaki ima autorov potpis i certifikat, u Lovranu će se prodavati do kraja kolovoza.

Slikar Đuka Siroglavić (Slavonski Brod, 1962.) radio je kao vanjski suradnik restaurator u Restauratorskom zavodu Hrvatske u Zagrebu i dragovoljac je Domovinskog rata. Dosad je imao 20 samostalnih izložaba te više od 30 skupnih.