Kultura
0

Digitalizacija Glasnika Zemaljskog muzeja

FENA
U sklopu obilježavanja 120. godišnjice Zemaljskog muzeja, danas je promoviran projekt digitalizacije Glasnika Zemaljskog muzeja, najstarijeg naučnog časopisa u BiH.

Kako je na svečanoj prezentaciji istaknula direktorica Muzeja Aiša Softić, prvi broj Glasnika izašao je nepunu godinu dana nakon osnivanja Zemaljskog muzeja - 1. januara 1889. godine, a prvi urednik je bio prvi direktor Muzeja Kosta Herman.

Najduži prekid u izdavačkoj djelatnosti Zemaljskog muzeja bio je od 1990. do 1996. godine, kada zbog rata i agresije Glasnik uopće nije ni izlazio. Nažalost, u periodu nakon rata ovaj značajni časopis gubi dinamiku izlaženja zbog teške situacije u kojoj se Muzej našao zbog neriješenog statusa.

  • Međutim, koncepcija časopisa koja je zacrtana još u programu objavljenom u prvom broju zadržala se do danas. Zadatak Glasnika je bio i ostao da donosi izvorne naučne i stručne članke iz svih oblasti koje se proučavaju u Zemaljskom muzeju. Rezultati proučavanja bogatog kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa BiH, pretočeni u pisanu riječ, nalaze svoje mjesto na stranicama ovog značajnog naučnog časopisa, čineći ga nezaobilaznim izvorom za daljnja proučavanja i literaturom za sve one koji se žele ozbiljno baviti naukom, kazala je Softić.

Projekt digitalizacije Glasnika realizira Media Centar u sklopu projekta digitalizacije bh. štampanih medija koji finansira Federalno ministarstvo kulture i sporta.

Direktor Media Centra Boro Kontić je izjavio da se stiglo do digitalizacije brojeva Glasnika izašlih do pred Prvi svjetski rat, a posao će biti završen u narednih nekoliko mjeseci.

Nakon toga, istaknuo je Kontić, Glasnik će se moći čitati i štampati s bilo koje tačke u svijetu.

Do sada digitalizirani brojevi Glasnika dostupni su skenirani i obrađeni u word programu na web stranici www.infobiro.ba, a kada u Media Centru završe posao, bit će dostupni i na web stranici Zemaljskog muzeja.