Kultura
0

Devetnaest novih dobara proglašeno nacionalnim spomenikom

FENA
Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH na sjednici završenoj danas u Sarajevu donijela je odluku o proglašenju 19 novih dobara nacionalnim spomenikom.

Također, na listu ugroženih spomenika BiH uvrštena je i historijska građevina – Careva džamija (Gradska ili Obradovićeva džamija) u Bileći (RS) te sada lista broji 42 spomenika.

Tokom sastanka s predstavnicima državne i entitetskih vlasti u BiH, članovi Komisije su dogovorili i međusobnu saradnju na intenziviranju donošenja zakona o kulturnom naslijeđu na državnoj razini, što je aktivnost koju će u narednom periodu preuzeti Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je na današnjojh pres-konferenciji u Sarajevu kazala predsjedavajuća Komisije Amra Hadžimuhamedović, članovi Komisije nedavno su obišli Derventu, Modriču, Šamac i Orašje, gdje su u susretu s predstavnicima vlasti, NVO te kulturnim institucijama uvidjeli postojanje ozbiljnog zanimanja, ali i programskih projekata za integriranje kulturnog naslijeđa BiH.

U Sarajevu je danas počeo i sastanak članova Regionalnog programa Vijeća Evrope za kulturno i prirodno naslijeđe u jugoistočnoj Evropi. Aktivnostima na implementaciji programa, čija je realizacija započela u 2003., koordinira i rukovodi Komisija. Regionalni program obuhvata devet zemalja – Albaniju, BiH, Bugarsku, Hrvatsku, Kosovo, Rumuniju, SCG te Bivšu Jugoslovensku Republiku Makedoniju.

Jedna od tri komponente programa jeste Projekt integrirane rehabilitacije naslijeđa/Procjena stanja arhitektonskog i arheološkog naslijeđa. Njegov je cilj približavanje zaštite i konzervacije naslijeđa u zemljama jugoistočne Evrope normama i standardima koji se primjenjuju u zemljama EU.

Tri faze tog projekta – Procjena stanja naslijeđa, Prioritetna lista intervencija te Preliminarna tehnička procjena stanja, su realizirane. Četvrta faza, čiji početak odražava sastanak u Sarajevu, podrazumijeva izradu studija izvodljivosti za spomenike s Prioritetne liste intervencija, a za koje su urađene preliminarne tehničke procjene stanja. Lista obuhvata 160 objekata u jugoistočnoj Evropi, od čega je njih 19 iz BiH.

Predstavnik Vijeća Evrope Tim Cartwright ocijenio je kako VE ovim projektom želi postići da države članice osiguraju pravilnu metodologiju u identifikaciji prioriteta i realizaciji projekta.

Predstavnik Evropske komisije Theodossios Mastrominas spomenutu Prioritetnu listu intervencija ocijenio je iznimno šarolikom, što oslikava visok nivo međukulturalnog dijaloga u BiH.

Komisija je ujedno ocijenila neprimjerenim i sramnim otvarati bilo kakve rasprave o postojanju piramide u Visokom, u situaciji kada zaštita cjelokupnog kulturnog naslijeđa BiH predstavlja iznimno složeno pitanje.

"Potpuno je sramotno otvarati pitanje postojanja ili nepostojanja piramide u Visokom, u teškom vremenu kada je kulturno pamćenje BiH u potpunosti bačeno na koljena i u prašinu. To nije nikakav prioritet, jer u tom spektaklu koji potresa BiH nestaje bh. kulturno blago i pamćenje", kazala je Amra Hadžimuhamedović, ocjenjujući neprimjerenim gubljenje značajnog vremena i finansijskih sredstava na dokazivanje teze o piramidi.