Kultura
11

Deveti BIMF je na pomolu

Klix.ba
Koncertom koji se održava 7. juna otvara se 9. festival BIMF. Kao i uvijek, BIMF nudi pregršt lijepih zbivanja. Festival se otvara koncertom fenomenalnih i svjetski priznatih Zagrebačkih solista.

Ove godine ċe pored Bartoka, Papandopula i Pachelbela izvesti još jednu premijeru djela kompozitorice Zemire Masleša pod nazivom "Santa Monica Beach Sand” (Pijesak na plaži Santa Monike).

Drugi koncert slavi dugogodišnju saradnju i podršku sa svjetskim takmičenjem za pijaniste i čuvenom Horovic fondacijom, koja slavi uspomenu na jednog od najboljih pijanista ikada u svijetu, Vladimira Horowitza. Koncert predstavlja sjajnu ukrajinsku pijanisticu Tetianu Shafron, koja je i pobjednica Horowitz i čuvenog Šopenovog takmičenja i njen koncertni program uključuje, između ostalih, i djelo Šopena.

Treċi koncert predstavlja vodeċu američku pijanisticu Ursulu Oppens koja u Sarajevo za BIMF program dolazi veċ četvrti put. Simbolično, kompozicija koju je prve godine festivala izvela se zove "Ujedinjeni narodi se nikad neċe pobijediti" kompozitora Frederica Rzewskog. Ove godine ċe između ostalog izvesti i bosansku premijeru Pulitzer nagrađenog američkog kompozitora i osobe koja podržava BIMF misiju, Bernarda Randsa.

BIMF veċ tradicionalno nudi i muzički kamp za djecu, koji je prvi u BiH. BIMF ove godine radi specijalni program za SOS dječije selo gdje će učiti djecu da komponuju, a ukrajinska pijanistica i pobjednica Šopenovog takmičenja ċe izvesti dodatni program pod nazivom "Uspavana ljepotica", to ċe biti matinee koncert za djecu i predstavit će kompoziciju pod tim imenom, a djeca ċe aktivno da učestvuju u kreaciji scenskog dijela te prelijepe bajke.

Dakle, BIMF šalje direktivu da se kreira, u ovom slučaju kroz scensku režiju muzičkog djela i aktivno učešċe djece u kreativnim procesima, jedna vrlo pozitivna atmosfera. Ovaj dio unikatnog programa su nazvali "Stigla Direktiva - Direct THIS!". Suočen s određenim poteškoċama svih ovih godina, BIMF radi na podizanju svijesti o tim problemima. Prošle godine smo predstavili program "Inovator, NE plagijator!" tj "Budi Džon, NE đon", koji radi na podizanju svijesti o zaštiti intelektualnog vlasništva u BiH danas, ali i uči snazi korištenja vlastitog uma, te njegovanju vlastitog ali i tuđeg integriteta. A ove godine rade na podizanju svijesti o stvarima koje su svima poznate a spadaju u "bosanski mentalitet".

BIMF je jedna od 10 zvaničnih kulturnih manifestacija od značaja za Grad Sarajevo. Zahvaljujuċi podršci Grada Sarajeva, ulaz na sva BIMF dešavanja je tradicionalno besplatan.