Kultura
1

Deset godina Mozartove kuće u Beču

Klix.ba
U Beču je predstavljen bilans desetogodišnjeg rada muzeja "Mozartova kuća" (Mozarthaus Vienna) i najavljen program obilježavanja ovog jubileja u 2016. godini.

Mozartova kuća je otvorena 27. januara 2006. godine u nekadašnjem stanu slavnog kompozitora na adresi Domgasse 5. Na ovoj adresi Mozart je živio od 1784. do 1787. godine. Njegov 250. rođendan bio je povod da se ta godina obilježi kao "Mozartova godina". Prije otvorenja, četiri sprata kuće su kompletno sanirana, a za upravitelja muzeja određen je Bečki holding.

Od njegovog otvorenja muzej je posjetilo 1,3 miliona ljudi, od toga 85 posto iz inostranstva. Udio samofinansiranja danas iznosi do 75 posto zahvaljujući prodaji ulaznica, suvenira, gastronomiji i iznajmljivanju. A ono što je mnogo bitnije za muziku – u ovom muzeju je do sada održano više od 100 koncerata klasične muzike, veliki broj izložbi i naučnih manifestacija.

Povodom 10. godišnjice postojanja u Mozartovoj kući će od 9. marta do 16. maja biti održana izložba "Rock me Amadeus" o austrijskim muzičarima Wolfgangu Amadeusu Mozartu i Falku. Falco je 1986. godine hitom "Rock me Amadeus" dospio na prvo mjesto američke hit liste. Jubilarnu godinu ozvaničit će svečanost na Mozartov rođendan 27. januara i Dani otvorenih vrata 30. i 31. januara sa posebnim obilascima muzeja, kursevima plesa za posjetioce itd.

Sljedeće godine 27. januara će početi i izložba "Mozart u Mozartovoj kući. Najznačajniji događaji iz svakodnevnice kompozitora". Radi se o privremenoj izložbi iz arhiva Društva prijatelja muzike iz Beča.

Najvažniji naučni događaj bit će simpozij "Poimanje Mozarta posljednjih deset godina" na kojem će učestvovati predstvanici scenskih i likovnih umjetnosti. Naredne godine će zaživjeti i novi multimedijalni sadržaj "Opera Figarov pir". Na specijalnim monitorima biće prezentovane izvedbe ove opere u raznim svjetskim operskim kućama. Ovo djelo Mozart je komponovao upravo na adresi Domgasse 5.