Kultura
0

Delveta Filipović: Kultura u BiH je samo pojavna, a ne suštinska

FENA
Kinoteka BiH
Kinoteka BiH
"Kinoteka BiH će se 4. oktobra solidarisati sa Zemaljskim muzejom BiH, zatvarajući na taj dan također vrata za sve posjetioce. Smatramo da su u ovom muzeju potpuno u pravu, a način na koji su reagovali na grant Ministarstva civilnih poslova BiH je zaista potpuno realan potez", istaknula je danas za Agenciju Fena v.d. direktorice Kinoteke BiH Delveta Filipović.

Ona, reagirajući na najavu zatvaranja Zemaljskog muzeja BiH, pojašnjava da je Ministarstvo ove godine promijenilo način dodjele granta te su se za dodjelu novca mogle prijaviti institucije samo s konkretnim projektima.

Istaknula je da su manje institucije koje nemaju toliko uposlenih kao Zemaljski muzej BiH aplicirale na taj grant i užasno komplikovani konkurs za koji Filipović tvrdi da je namjerno tako napisan. Cilj je da se može reći kako su ljudi u ovim institucijama nesposobni da apliciraju, što ocjenjuje apsolutno netačnim.

"Svi smo potpuno iscrpljeni dugogodišnjim nedavanjem novaca za finansiranje naše djelatnosti. Već sedam mjeseci nismo dobili platu, za sve režije već dugujemo. Mi smo jednostavno gotovi. Ali, rješenje će morati doći. Jer, ne može niko dva miliona metara filmske trake baciti i ne smije je baciti. Ko će napraviti to rješenje ne znam, ali ono mora stići", smatra Filipović.

Ustvrdila je da je sedam institucija kulture od državnog značaja više puta zajednički nastupalo u javnosti, ali da time nisu postigli nikakve rezultate. Također je navela da u ovoj instituciji ne vjeruju u najave iz Ministarstva civilnih poslova BiH da bi problem sedam institucija do kraja godine mogao biti riješen. Navodi da se već godinama održavaju različiti sastanci, ali da nikada nije postignuto nikakvo rješenje.

"Na sceni je potpuna neosjetljivost na bilo šta. Ovakav odnos vlasti je nečuven, s toliko nemara. Pa jedna Austrougarska je gradila objekte da bi sačuvala našu kulturnu baštinu. A ova vlast je došla i uništava sve ispred sebe. Oni su tu samo da se slikaju kada su neke manifestacije u pitanju. Na djelu je samo pojavna kultura, dok uopšte nema suštinske kulture", navodi dalje Filipović.

Posebno je kritizirala najavu Federalnog ministarstva kulture i sporta da će krajem ovog mjeseca organizirati i finansirati manifestaciju Dani evropskog naslijeđa, čija je tema "Značaj i stanje pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa u BiH". Kolika je ironija u takvom potezu, upitala je Filipović.

U Kinoteci BiH u ovoj su godini već tri puta poplavljene prostorije u kojoj se čuva filmski arhivski materijal, a riječ je o zgradi iz 1882. godine. Ova institucija nije imala novca da nastalu štetu od poplave sanira.