Kultura
2

Deložacija kolekcije Ars Aevi iz Skenderije u ponedjeljak

FENA
Enver Hadžiomerspahić
Enver Hadžiomerspahić
Čelnici Ars Aevija danas su zvanično obaviješteni da će Centar Skenderija u ponedeljak, 7. maja komisijski preuzeti izložbeni prostor kolekcije Ars Aevi.

Obavještenje je stiglo nakon današnje konferencije za medije na kojoj je generalni direktor Ars Aevija Enver Hadžiomerspahić najavio evakuaciju kolekcije Ars Aevi iz depoa u Skenderiji, kao i vlastitu ostavku u septembru, saopćeno je iz Ars Aevija.

Kolekcija Ars Aevi predstavlja jedno od najvećih kulturnih i materijalnih blaga BiH. Nastala je kao izraz solidarnosti umjetnika svijeta s nepravdom opsade Sarajeva.

Djela kolekcije Ars Aevi dosežu milionske vrijednosti, a ukupna vrijednost procijenjena je na oko 15 miliona eura. Kolekcija se razvija pod pokroviteljstvom UNESCO-a.

Kolekcija Ars Aevi smještena je u Centar Skenderija odlukom Vlade Kantona Sarajevo i Direkcije Centra Skenderija. Art Depo Ars Aevi je za namjene čuvanja kolekcije u cijelosti rekonstruirao UNESCO-ovim namjenskim sredstvima vlade Italije i odlukom Vlade Kantona Sarajevo.

Kolekcija Ars Aevi vlasništvo je Fondacije Ars Aevi čiji su osnivači Kanton Sarajevo i Grad Sarajevo. Osnivač i vlasnik Centra Skenderija je Kanton Sarajevo.