Kultura
0

Deklaracija koja podržava Evropsku Godinu Interkulturalnog Dijaloga

Sarajevo-x.com
Predstavnici glavnih Evropskih umjetničkih i kulturnih festivala su u Ljubljani sa Evropskim kulturnim komesarom Janom Figelom, potpisali Deklaraciju kojom podržavaju Evropsku Godinu Interkulturalnog Dijaloga. To znači da će se njeni ciljevi i poruke reflektovati u 2008 kroz desetine Festivala unutar i izvan EU.

Komesar za kulturu, obrazovanje i mlade, Jan Figel smatra da su "umjetnički festivali vitalni za promociju interkulturalnog dijaloga, jer omogućavaju cirkulisanje i predstavljanje različitih struja Evropskih umjetnosti i kultura, što vodi mogućnosti koncentrisane razmjene i obogaćivanja".

Ceremoniju potpisivanja, održanu nakon ručka, u glavnom gradu Slovenije je organizovala Evropska Asocijacija Festivala u sklopu Evropske godine interkulturalnog dijaloga. Potpis osigurava promociju Godine u muzičkim, plesnim, teatarskim Festivalima, rock, pop i jazz festivalima, kao i u književnim, filmskim i festivalima ulične umjetnosti.

"Ponosni smo što možemo ponuditi unikatnu platformu na kojoj možemo prenijeti poruku o interkulturalnoj interakciji milionima Evropljana koji svake godine posjete festivale.“ – rekao je Darko Brlek, predsjednik EFA-e i direktor Ljubljanskog Festivala.

22 Festivala su postigla sporazum o potpisivanju, dok su drugi pozvani da se pridruže u bližoj budućnosti. Među potpisnicima se nalaze direktori dobro poznatih događaja, kao što je Avinjonski Festival, Edinburški Internacionalni Festival ili Wiener Festwochen, kao i onih koji slijede, poput Festivala Sarajevo – Sarajevska zima ili Vilnius festivala.

Deklaracija ukazuje na obaveze festivala učesnika da podignu svjesnost umjetnika, menadžera, saradnika, volontera i publike o interkulturalnom dijalogu kao respektabilnoj i slobodnoj razmjeni između zajednica i individualaca koji promovišu kulturne raznovrsnosti. Ove raznovrsnosti su shvaćene kao uslov za zaštitu ljudskih prava i demokratije, ali i kao prepreka stereotipima, predrasudama, diskriminaciji i ignoranciji.

Deklaraciju je inicirala EFA, nevladina organizacija koja predstavlja festivale u 38, uglavnom evropskih, zemalja, a koja je ujedno i članica grupe Platforma Civilnog društva za interkulturalni dijalog ( Civil Society Platform for Intercultural Dialogue).