Dani evropskog naslijeđa
0

Defile i festival folklora drugog dana manifestacije

FENA
U okviru dvodnevne kulturne manifestacije "Dani evropskog naslijeđa", danas će u Sarajevu biti organiziran defile na kojem će dijelove svojih kulturnih tradicija predstaviti kulturno-umjetnička društva i izvorne grupe iz cijele BiH.

Defile će početi kod Sebilja na Baščaršiji, a nastavit će se ulicama Ferhadija, Maršala Tita, zatim će stići do Ajfelovog mosta i završiti na platou Skenderija.

Nakon defilea će biti održan Festival folklora, kada će kulturno-umjetnička društva izvesti bogat program na platou Skenderija.

Na istom mjestu će za posjetioce biti upriličeno predstavljanje gastronomske ponude tradicionalnih kuhinja, a u večernjim satima je planiran koncert etno muzike.

Manifestacija "Dani evropskog naslijeđa", koju organizira Federalno ministarstvo kulture i sporta, počela je jučer okruglim stolom na kojem su stručnjaci razgovarali o nematerijalnoj kulturnoj baštini, što je i tema ovogodišnje manifestacije.

Cilj ovog skupa je bio sastavljanje preliminarne liste nematerijalnih kulturnih dobara što bi trebalo rezultirati zaštitom dobara kao "brendom" prepoznatljivim za BiH.

BiH je dužna provesti Konvenciju o zaštiti nematerijalnog kulturnog naslijeđa, koja je stupila na snagu 15. septembra prošle godine, kroz postojeću zakonsku legislativu koju treba urediti i prilagoditi evropskim zakonima.

Također, BiH je pristupila i Konvenciji o zaštiti i promoviranju različitosti kulturnog izražavanja koja je u našoj zemlji stupila na snagu 27. aprila ove godine.

U okviru manifestacije jučer je otvorena i izložba učeničkih radova "Običaji iz mog kraja" u okviru programa "Mladi i naslijeđe", kao i radionica "Stari zanati".

Dodijeljene su i povelje za doprinos u zaštiti nematerijalne kulturne baštine i to Svetlani Bajić, Amili Smajović, Ljiljani Beljkašić-Hadžidedić, Redakciji dokumentarnog programa RTV FBiH, Turističkoj zajednici FBiH, Općini Kupres, te KUD Biseri Bjelašnice.

Nakon niza uspješnih manifestacija održanih na prostoru cijele FBiH, ovogodišnja 13. po redu manifestacija "Dani evropskog naslijeđa" organizirana je ponovo u Sarajevu.

Ovu manifestaciju je utemeljilo Vijeće Evrope Poveljom o evropskom graditeljskom naslijeđu uz podršku Evropske zajednice u Strazburu i održava se od 1991. godine u septembru u svim evropskim zemljama.