Izložbe, ples i druženje
0

Decenija kolekcije Ars Aevi u Sarajevu

Sarajevo-x.com
Ars Aevi i Centar Skenderija pozivaju sve građane i posjetioce Sarajeva da svojim prisustvom u prostorima Doma mladih u subotu, 19. decembra učestvuju u obilježavanju decenije Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu, i time potvrde vlastito zahtijevanje da Sarajevo bude i ostane kulturna prijestolnica evropske orijentacije koja njeguje tradcijiu postizanja visokih uspjeha u oblasti kulture, koja svoja ostvarenja prepoznaje kao značajna i spremna je boriti se za nova u vremenu koje predstoji.

Susret se organizira u Domu mladih, jer je Centar Skenderija od 1999. godine domaćin i zaštitnik ove najvrednije zbirke savremene umjetnosti u našem regionu: Nakon perioda prve etape formiranja Kolekcije Ars Aevi u saradnji sa muzejima savremene umjetnosti u Milanu (1995), Pratu i Ljubljani (1996), Veneciji (1997) i Beču (1998), organizirana je velika reprezentativna izložba svih djela Kolekcije Ars Aevi u Sarajevu (1999), u izložbenim dvoranama olimpijskog Centra Skenderija. U periodu 2006/2007. godine, zahvaljujući sredstvima usmjerenim od Ministarstva vanjskih poslova Italije putem UNESCO-a, izvršena je rekonstrukcija 1500 m2 izložbenih prostora Centra Skenderija za Art Depo Kolekcije Ars Aevi u kojem je Kolekcija Ars Aevi smještena i zaštićena u nekonvencionalnoj formi postavke, otvorenog depoa.

U ambijentu planiranih događaja, Ars Aevi će zvanično najaviti novu etapu organiziranja osnivačkih izložbi za Kolekciju Ars Aevi u zemljama regiona južne Evrope, u Crnoj Gori (2010), Francuskoj (2011), Srbiji (2012), Hrvatskoj (2013) i Grčkoj (2014). Istovremeno, Ars Aevi će prezentirati plan na osnovu kojeg poziva partnere da pristupe formiranju fondova za izgradnju "Simbola nove Evrope u Sarajevu", Muzeja Ars Aevi, prema projektima čuvenog arhitekte Renza Piana. Prema planiranim vizijama Muzej Ars Aevi bi mogao svečano biti otvoren na stogodišnjicu početka Prvog svjetskog rata, 2014. godine, najavljujući novo stoljeće u Bosni i Hercegovini i Evropi, stoljeće kulturne razmjene i najviših međunarodnih uspjeha.

Program obilježavanja decenije Ars Aevi u Sarajevu bit će u cijelosti ostvaren 19. decembra, u prostorima Doma mladih Skenderija, koji ovom prilikom obilježava vlastitu značajnu četrdesetu obljetnicu:

U okviru programa planirana je dodjela priznanja, a nakon toga susret velikih jubileja sa projekcijama video dokumenata, izložbom Kolekcije Ars Aevi, te arhitektonskih projekata Renza Piana za Muzej savremene svjetske umjetnosti Ars Aevi u Sarajevu, kao i plesno veče "Funky Soul Rock 'n' Roll" uz muziku šezdesetih i sedamdesetih godina.

Ulaz na plesno veče i sve programe Foruma Ars Aevi je besplatan.