Narodno pozorište Sarajevo
0

Decembar u znaku "Traviate" i "Pobjede"

FENA
Decembar u Narodnom pozorištu Sarajevo bit će izuzetno dinamičan po broju, ali i kvalitetu izvođenja predstava sva tri ansambla pozorišta.

Početak mjeseca rezerviran je za spektakularnu izvedbu velikog opernog naslova Verdijeve "Travijate", saopćeno je iz NP Sarajevo.

Pod dirigentskim vodstvom Andrije Pavliča i režijskim vodstvom Ogniana Draganoffa, u kostimografiji Vanje Popović i sa scenografskim rješenjima Marijele Hašimbegović, na pozornici centralne teatarske kuće u Sarajevu i BiH čaroban ugođaj "Traviate" unijet će u predblagdansko vrijeme.

Kao solisti će nastupiti Adema Pljevljak-Krehić, Aida Čorbadžić-Valka, Ki Sun Kim, Armando Puklavec, Denis Isaković, Melisa Hajrulahović, Zana Staniškovska, Jasmin Bašić, Ivan Šarić, Dario Grbić, Dragan Pavlović, Leonardo Šarić, Elvir Solak, Danijel Žontar i Dragana Ilić, uz Hor Opere i Balet Narodnog pozorišta te pratnju Sarajevske filharmonije.

Drugoga dana velikog muslimanskog praznika Bajrama na programu Drame NP bit će "Balada o Omeru i Merimi" Ferida Sokolovića u režiji Sulejmana Kupusovića.

Na pozornici Narodnog pozorišta 10. decembra će nastupiti Kazalište "Marina Držića" iz Dubrovnika s poznatom dramom Ive Vojnovića "Suton" u režiji prof. Joška Juvančića.

Samo dan kasnije, 11. decembra bit će izvedena jedna od repriza nove hit predstave Baleta NP "Plavo" u koreografiji Keith-Derrick Randolpha.

Popularna predstava Male scene "Ponoćna igra" Dubravka Jelačića Bužimskog na repertoaru će biti 13. decembra, a dan kasnije deset godina postojanja obilježit će Vokalni ansambl "Alegro".

U povodu katoličkog blagdana Božića zajednički koncert priredit će Narodno pozorište Sarajevo, HKD "Napredak" i Sarajevska filharmonija, dok će 20. decembra biti izvedena nova premijera Drame "Pobjeda" Lade Kaštelan, rađena prema antičkim tragedijama, u redateljskom čitanju Selme Spahić.

Ovu kalendarsku i teatarsku godinu NP će okončati izvođenjem "Tvrđave" Meše Selimovića u režiji Sulejmana Kupusovića te tradicionalnim Novogodišnjim koncertom u izvedbi Opere NP Sarajevo i Sarajevske filharmonije.