Kultura
23

Dario Vučić: Narodno pozorište nije ni feninga u minusu

Piše: A. U.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Direktor JU Narodno pozorište, Dario Vučić, sazvao je konferenciju za medije kako bi iznio svoj osvrt na neusvajanje izvještaja o radu i finansijskom poslovanju ove ustanove za 2012. godinu u Skupštini Kantona Sarajevo.
Dario Vučić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Dario Vučić (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)

Vučić navodi kako se na konferenciju odlučio zbog svoje odgovornosti prema budžetskim korisnicima, ali i uposlenicima Narodnog pozorišta Sarajevo, kako bi čuli njegov stav i argumente, kao prema i relevantnim instancama kao što su Ministarstvo kulture i sporta KS, Vlada KS i Komisija za kulturu i sport Skupštine KS.

"Želim naglasiti da nismo nijednog feninga u minusu. Sve planirane aktivnosti smo i ostvarili. Dobili smo dopis Ministarstva kulture i sporta KS i premijera Vlade KS da se usvaja izvještaj o radu i finansijskom poslovanju JU Narodno pozorište Sarajevo za 2012. godinu i da je planirani rad realizovan. Na sjednici Skupštine KS, 30. oktobra ove godine, na početku tačke o usvajanjima izvještaja javnih ustanova iz kulture, Komisija za kulturu i sport Skupštine KS je dala pozitivan stav i pozitivno mišljenje na sve izvještaje javnih ustanova iz kulture, a samim tim i na izvještaj Narodnog pozorišta", rekao je Vučić.

Vučić je napomenuo kako se ista komisija sastoji od zastupnika Skupštine KS, koji su kasnije, na usvajanju izvještaja, skoro svi bili suzdržani.

Budući da su pojedini zastupnici iznijeli negativne primjedbe na Vučićevo poslovanje, on je podsjetio na neke činjenice koje su ostvarene tokom njegovog mandata, kao što je poslovanje bez minusa i ostvarivanje svih planiranih aktivnosti. Ostvareno je i gostovanje opere i baleta u Banjoj Luci, gdje nisu gostovali 28 godina. Također je, nakon 21 godinu, organizovano i gostovanje opere u Zenici, a nastavljena je i saradnja sa zeničkim Bosanskim narodnim pozorištem.

Redizajnirana je i web-stranica Narodnog pozorišta i svakodnevno se ažurira, a uvedeno je i nešto jedinstveno u evropskim teatarskim kućama, radio Narodnog pozorišta. Ostvarena je dobra saradnja sa lokalnim zajednicama, a djeci i van KS je omogućen dolazak u pozorište te obilazak. Kao krovna teatarska kuća su podržali i stvaranje domaćih djela te su od juna 2011. do novembra ove godine pripremili i održali praizvedbe jedne opere i dviju drama, djela bh. umjetnika. Također podržavaju i čitav niz važnih kulturnih manifestacija.

Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba

Vučić je naveo i neke nelogičnosti vezane za izvještaj o radu i poslovanju, poput toga kako je moguće da neki zastupnici pričaju negativno o poslovanju Narodnog pozorišta, a onda glasaju suzdržano. Od 29 zastupnika, šest ih je glasalo za, 22 je bilo suzdržano i jedan protiv. Trećinu izvještaja Narodnog pozorišta je sačinila zastupnica Edina Papo, umjetnička direktorica baleta u Narodnom pozorištu, a na glasanju je bila suzdržana.

"Može se jasno zaključiti da se prilikom glasanja o izvještaju nije odlučivalo na osnovu našeg rada i rezultata, nego političkog inženjeringa. JU Narodno pozorište Sarajevo je veoma ozbiljna visokoprofesionalna ustanova, s vrijednim uposlenicima, koji rade za sve ljude i uljepšavaju im stvarnost. Ustanova je koja je izdržala i izdržat će mnoga dešavanja, jer jedno je Narodno pozorište Sarajevo", rekao je Vučić.

"O razrješenju dužnosti direktora i sličnim spekulacijama nisam dobio informacije te ne bih komentarisao“, rekao je Vučić.

U znak podrške svom direktoru, uposlenici Narodnog pozorišta pokrenuli su peticiju.

"Ja, kao član hora, prvi sam potpisao tu peticiju. Smatramo da je naš direktor za veoma kratko vrijeme uradio puno pozitivnih stvari za ovu kuću. Smatramo da mu treba pružiti priliku da nastavi taj rad sa nama. Nas ne zanimaju političke igre i svima nam je jasno o čemu se radi. Prema mojim informacijama, gotovo svi u kući su potpisali tu peticiju. To je naš vid podrške direktoru. Koliko znam, peticija ide Skupštini KS, kako bi bili upoznati s tim da naš direktor ima potpunu podršku uposlenika", rekao nam je Josip Katavić.