Kultura
7

Danis Tanović: Posjećujem Sarajevo-X.com

Klix.ba
Danis Tanović
Danis Tanović
Ekskluzivno za Sarajevo-x.com govori prvi i jedini bh. oskarovac Danis Tanović. Saznajte koji su Danisovi omiljeni filmovi, kako se osjeća danas, skoro godinu dana nakon osvajanja Oscara, istinu o "skandalu" na talkshowu Željke Ogreste, koje domaće i svjetske web stranice posjećuje i još mnogo toga u nastavku...

Prošla je skoro godina dana otkad ste osvojili Oscara. Kako se osjećate sada? Kako Vas ljudi gledaju sada?

Moram priznati da uživam. Prošla godina je bila naporna jer sam radio na promociji filma tako da sam skoro šest mjeseci proveo na putu. Sve je to bilo jako lijepo, naravno, ali se čovjek umori. Odmah nakon toga sam snimio film o 11. septembru, pa opet promocija... Sada sam kući, pišem novi scenario i uživam u miru. A što se tiče ljudi... Mnoge stvari su se promjenile u mom profesionalnom životu. Možda je količina ponuda koje dobijam najveća promjena jer sam prije sam smišljao projekte, a sad mi nude dva dnevno. Privatno ja sam ista osoba koja se druži sa istim ljudima kao i prije tako da tu ne vidim neke promjene u "pogledima"...

Da li se Vaš život u potpunosti promijenio nakon uspjeha "Ničije zemlje"?

Naravno, ali posljednjih deset godina mog života su bile ispunjene stalnim promjenama, tako da sam se navikao na to. Rat, studiranje u Belgiji, dolazak u Pariz... Sve su to bile velike promjene. Ono što se promjenilo sa uspjehom "Ničije zemlje" je da sada mogu da radim što želim i mislim da je to najljepša stvar koja vam se može desiti u profesionalnom životu.

Koja Vam je od nagrada za "Ničiju zemlju" najdraža? Oscar, nagrada na Sarajevo Film Festivalu,...?

Nagrada u Sarajevu mi ja draga i čini mi se da sam najviše strepio kako će film biti primljen u Sarajevu jer sam silno želio da se dopadne. Oskar mi je, ipak, najdraži.

Da vam nekim slučajem nestane novaca i da je situacija beznadežna, biste li prodali statuu Oscara na eBayu?

Moram vam objasniti jednu stvar u vezi sa Oscarima prije nego što odgovorim na ovo pitanje. Još prije nego što ću dobiti Oscara, dakle nakon što smo nominirani, dobio sam od Američke Filmske Akademije papir koji sam potpisao i time se obavezao da ću ako dobijem Oscara morati paziti da statua ne bude zloupotrebljena, namjerno oštećena, prodata itd... Pravilnik o tome šta se sve ne smije uraditi sa Oscarom ima dvadesetak stranica i ne biste vjerovali šta je sve navedeno u njemu. Iako to može izgledati pretjerano ja ipak shvatam želju Akademije da zaštiti svoj simbol. Nedavno je Spielberg otkupio jednog Oscara koji se našao na aukciji u New Yorku i vratio ga Akademiji uz riječi: "Postoje neke stvari koje se ne mogu kupiti nego se moraju zašlužiti." Moram priznati da mi se njegov gest jako dopao. Ne znam da li još uvijek treba da vam odgovorim na pitanje, ali ako treba onda je odgovor naravno NE!

Šta mislite o uspjehu Ahmeda Imamovića (10 minuta) i Dine Mustafića (Remake)?

Zar tu ima nešto da se misli? Sjajno! Sjajno! Sjajno! Sjajno! Bravo! Stiže nova generacija filmskih reditelja iz Bosne koja će da drma svijetom. Njihovi filmovi će utvrditi mjesto Bosne u svijetu filma i omogućiti nekim novim rediteljima da naprave svoje filmove. Jer uspjeh privlači strane producente, a to je ono što nam treba.

Kakva je budućnost BH filma danas, s obzirom da se trenutno snima 7 filmova!?

Mislim da je najteže prošlo. Još uvijek postoje nesuglasice oko Fonda za kinematografiju, ali ja se nadam da će se stvari dovesti u red jer nam to svima ide u korist. Potrebno je također osposobiti novu generaciju producenata i scenarista jer bez toga nema zdrave kinematografije.

Jeste li ikada gledali "Vizu za budućnost"? Šta mislite o ovoj domaćoj tv-seriji?

Ne, nisam. Televiziju izbjegavam, a pogotovo kad sam u Sarajevu.

Nedavno su se pojavile rasprave o navodnom Vašem gostovanju u show-u Željke Ogreste na Hrvatskoj televiziji? Nešto o tome ste mogli pročitati na našem x.Forumu. I šta je na kraju istina?

Ja za tu gospođu nisam ni čuo sve do tog e-maila. Čak su me zvali prijatelji iz Australije da me pitaju za to... nevjerovatno.

Dobijate li ponude iz Hollywooda?

Naravno, ali me Hollywood ne zanima. Meni je mnogo ljepše u Evropi. Možda jednom odem da snimim film tamo ali za sada mi je mnogo ljepše u Parizu.

Šta radite sada? Snimate li ili radite na nekom novom filmu?

Radim na novom scenariju koji bi trebao biti završen za mjesec dana. Uz to trebalo bi da pravim adaptaciju novele "Triage" koju bi režirao Antony Mingela ili Sidney Polack.

Šta bi bili da niste režiser? Čime biste se bavili?

Ne znam... Ne mogu sebe da zamislim izvan filma.

Šta je Vaša tajna uspjeha?

Možda ozbiljno shvatanje posla kojim se bavim i stalna želja da naučim nešto novo?

Za koga navijate?

Ja sam išao u osnovnu školu koja se nalazila stotinjak metara od "Koševa" tako da sam prirodno smatrao sebe za "pitara" jer su svi dječaci u mom razredu išli na utakmice na Koševo. Da sam išao u školu na Čengić vili, vjerovatno bih završio kao željovac. Ovo kažem jer sam bio na dvije utakmice u životu i jer me fudbal u suštini nikad nije zaista zanimao.

Koju vrstu muzike slušate?

Zlatne osamdesete...

Najbolji filmovi koje ste gledali su...?

Premala vam je stranica da bi ih sve nabrojao... ali evo par: Kabare, Lovac na jelene, Kradljivci bicikala, Amakord, Kum, Taxista, Dvadeseti vijek, Apokalipsa, Let iznad kukavičjeg gnijezda... Mogao bih ovako do sutra, čini mi se, jer ima jako puno dobrih filmova i lagao bih ako bih rekao da mi je jedan najdraži.

Šta bi mijenjali u BiH danas?

Prvo bih uspostavio vladavinu zakona jer bi to promjenilo mnoge negativne stvari.

Šta ne biste nikada mijenjali u BiH?

Mjesec maj...

Posjećujete li Sarajevo-X.com? I koje još domaće i svjetske web stranice najčešće posjećujete?

Posjećujem jer mislim da dobro radite. Od ostalih posjećujem SarayNet, a od stranih najčešće imdb.com.

Na kraju poruka za sve Sarajevo-X.com posjetioce...?

Sretno i nastavite ovako...