Kultura
6

Danis Tanović otvorio "Slovo Gorčina" u Stocu

Klix.ba
Dodjela nagrada
U gradskom parku u Stocu u petak je svečano otvorena ovogodišnja menifestacija "Slovo Gorčina". Manifestaciju je otvorio uspješni bh. režiser Danis Tanović.

Planirani dio programa, koji se trebao održati na nekropoli stećaka Radimlja, premješten je zbog kiše u gradsku galeriju Branko Šotra (Šarića kuća u Stocu), gdje je upriličeno gostovanje i poetski recital ovogodišnjeg gosta pjesnika, Petra Gudelja, i gdje su saopšeni i rezultati ovogodišnjeg konkursa za najbolju neobjavljenu zbirku poezije.

Nagrada "Mak Dizdar" Velidu Beganoviću

Na ovogodišnji konkurs za najbolju neobjavljenu zbirku poezije za područje BiH, Srbije, Hrvatske i Crne Gore i nagradu "Mak Dizdar" pristigle su 44 zbirke.

Žiri u sastavu dr. Dijana Hadžizukić kao predsjednik, pjesnik Asmir Kujović – član, i pjesnik Muhamed Elezović – član prvu nagradu dodijelio je mladom pjesniku iz Gračanice Velidu Beganoviću za zbirku "Priručnik za levitiranje", za koju je rečeno da je od svih zbirki pristiglih na konkurs najcjelovitija i da svaka njena pjesma ima zaseban smisao i kvalitet. Zbirka sadrži tek nešto više od dvadeset pjesama, od kojih se posebno ističu pjesme posvećene dragim osobama, te pjesme s ljubavnom tematikom.

Nagrađeni Beganović je u svom obraćanju publici kazao: "Otkako sam danas popodne kročio u Stolac uvukao mi se u uši šum Bregave, pa i ovdje, gdje je više ne mogu čuti, ne napušta mi misli. Takav žubor vode, naspram tišine stećaka, kakav kontrast! Zaista posebnu čar ima Makova nagrada! A o Makovoj veličini ne treba ni govoriti."

Drugo mjesto je dodijeljeno zbirci "Razmaženi Adam", autora Danijela Gatarića iz Banje Luke, za kojeg je Hadžizukić istakla da na duhovit i ironičan način piše o životu koji ga okružuje, bez straha da upotrijebi žargon ili psovku u jeziku, sa znanjem o svijetu i njegovoj historiji i filozofiji, onakvom kakav jeste, okrutan i nimalo poetičan.

Treće mjesto osvojila je zbirka pod naslovom "Ljubavne pjesme za polaznike večernjih škola", autora Refika Mujezinovića iz Sarajeva.

"Kroz ovu knjigu autor je pokazao autorsko umijeće kombinovanja pjesničkog i svakodnevnog govora, uzvišenih i banalnih događaja iz čovjekovog života, kao i doslovno imitiranje ljudske i pjesničke iluzije o životu koji se tiče isključivo duhovnog bivstvovanja", kazala je Hadžizukić.

Tanović otvorio manifestaciju

Na otvaranju 42. manifestacije "Slovo Gorčina", Danis Tanović je poručio da prije dolaska u Stolac nije znao šta da očekuje, ali da se nada da će za nekoliko godina kad ponovo dođe u ovaj grad doći u jednu drugu čaršiju, u čaršiju koja je nekada postojala.

"Meni ovakve manifestacije daju nadu da se nešto može promijeniti. Jer, dok god postoje entuzijasti koji održavaju ovu i ovakve manifestacije, ja vjerujem da može postojati i Bosna kakva je nekad postojala. Volim Stolac, volim ovaj grad. Ova manifestacija je jako važna, i potrebna za ovu zemlju. Ova i sve one koje promovišu kulturu na ovakav način", poručio je Tanović.

Na otvaranju su učenici stolačkih škola počastili publiku recitalom poezije Mehmedalije Maka Dizdara.

Gostovanje Petra Gudelja

U dijelu programa prvog dana glumci Igor Vidačković i Robert Pehar, u režiji Tanje Miletić-Oručević, izveli su poetski recital stihova ovogodišnjeg gosta pjesnika, Petra Gudelja, za kojeg je svojevremeno Miljenko Jergović rekao: "Za razliku od većine pjesnika svoje generacije, koji su itekako bili osjetljivi na političke diktate i povijanja pod vjetrovima slobode i demokracije, Gudelj je vazda bio jednako slobodan. Od prvih pjesama gradio je svoju osobnu mitologiju, u čijem je središtu masiv Biokova, ispunjenu zmijama otrovnicama, mirisima kadulje i vrijeska, jamama do vrha punim ljudskih i životinjskih kostura, slutnjom mržnje i osvete, bliskom smrću i krajolikom koji je sav živ, lijep i strašan.“

Drugog dana manifestacije otvaranje nove postavke Makove hiže

Drugog dana manifestacije bit će otvorena izložba slika Društva umjetnika Mostara, na kojoj će prigodnu riječ imati prof. dr. Mirsad Begović. Izložba je postavljena u Šarića kući, a otvaranje je planirano u 10 sati.

Povodom nominacije stećaka na Listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a bit će organizovan okrugli sto na temu "Stećci - umjetnost, kultura i tradicija", na kojem učestvuje desetak istaknutih bosanskohercegovačkih historičara, lingvista, arheologa, profesora i kulturnih radnika. Program okruglog stola počinje u 11.30 sati.

Za večernji termin najavljeno je otvaranje nove postavke Makove hiže u Stocu, u 18 sati, te predstava "Međuigre", monodrama Zijaha Sokolovića.