Kultura
562

Danis Tanović: Nagrade jesu važne, posebno kad je u pitanju mala bh. kinematografija

Piše: L. Č.
Danis Tanović (Foto: AFP)
Danis Tanović (Foto: AFP)
Nakon dodjele nagrada na 66. izdanju festivala Berlinale večeras je u Berlinu održana konferencija za medije na kojoj su pobjednici i dobitnici nagrade Srebrni medvjed u različitim kategorijama odgovarali na pitanja novinara.

Danis Tanović je za svoj film "Smrt u Sarajevu" dobio Srebrnog medvjeda za specijalnu nagradu publike.

U razgovoru s novinarima, Tanović je kazao kako je jako sretan zbog ove nagrade jer je ona potvrda da je ono što radi bitno.

Foto: AFP
Foto: AFP

"Uvijek kažu kako nagrade nisu važne jer one nisu razlog zašto pravimo filmove, ali u slučajevima malih kinematografija kao što je BiH, zemlja u kojoj je jako teško praviti filmove je jako važno. Ove ćemo godine imati dva filma, ako i toliko. Ja ne pravim blockbustere koji danas uglavnom uspijevaju u kinima, tako da nagrada kao što je ova pomaže u distribuciji i to je ono što svaki režiser želi - da se njegov film vidi i da dobije priliku da putuje", kazao je Tanović.

Na upit jednog od novinara o tome kakve su njegove rediteljske metode rada s glumcima, odgovorio je:

"Zapravo ne postoje metode. Nemam nikakve posebne metode u radu s glumcima, svaki od njih je poseban svemir za sebe, a komuniciranje sa glumcima je svaki put drugačije, baš poput ljubavne priče. Ne vjerujem u ponavljanje istih fraza svim ljudima i uvijek je drugačije".

Foto: AFP
Foto: AFP

Dodao je kako mu je od iznimne važnosti da radi s ljudima koje voli, te kako ne može raditi sa glumcima koji mu se ne sviđaju.

"To je nemoguće za mene. Čak i ako igraju negativce, moraju mi se sviđati moji glumci da bih radio s njima. Nekoliko sam puta dok sam bio mlađi radio s glumcima koje nisam birao, koji su mi već ranije bili dodijeljeni iz nekog razloga i to je bilo grozno iskustvo za mene, ne zato što su bili loši glumci, već zato što se nisam mogao povezati s njima. Kad biram svoje glumce, to je poput ljubavne priče - sjednu ispred vas, pričate i vrlo brzo shvatite koga imate ispred sebe i kako će biti raditi s tom osobom", kazao je Tanović.