Kultura
1.3k

Danis Tanović na Berlinaleu: Mama, tata, ovo je za vas!

Piše: L. Č.
Danis Tanović (Foto: AFP)
Danis Tanović (Foto: AFP)
Film "Smrt u Sarajevu" Danisa Tanovića večeras je na 66. izdanju filmskog festivala Berlinale osvojio Srebrnog medjeda, specijalnu nagradu žirija.

Tanović se po preuzimanju nagrade zahvalio svima koji su učestvovali u nastanku filma.

"Volio bih da sam pripremio govor. Hvala mojim producentima, koji su bili strpljivi sa mnom u trenucima kad sam mislio da nikad neću završiti ovaj film, moram zahvaliti Levyju koji je napisao pozorišni komad na osnovu kojeg je nastao ovaj film, hvala mojom ekipi, glumcima i glumicama koji su nevjerovatni. Hvala Berlinale što ste nas ugostili. Pozdrav raji u Meeting Pointu, mon amour, jet'aime, mama, tata, ovo je za vas", kazao je Danis Tanović.

Ekipa iz producentske kuće PRO.BA koja je učestvovala u nastanku filma večeras je u Meeting Pointu organizovala praćenje programa, a nakon osvajanja nagrade, uslijedilo je slavlje.

Podsjećamo, Danis Tanović je već nagrađen sa dva srebrna medvjeda na Berlinaleu 2013. godine za film "Epizoda u životu berača željeza" (za najbolji film i za najboljeg glumca – Nazif Mujić), te Nagradom ekumenskog žirija.

Film bh. režisera i oskarovca Danisa Tanovića "Smrt u Sarajevu" je na ovogodišnjem, 66. izdanju festivala Berlinale pored Srebrnog medvjeda, već nagrađen nagradom FIPRESCI, koju dodjeljuju filmski kritičari.

DEATH IN SARAJEVO (2016) by Danis Tanovic [excerpt] from Richard Lormand on Vimeo.