Kultura
0

"Dani Sarajeva" u Beogradu od 1. do 7. maja

SRNA
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
Aleksandar Seksan u "Sarajevskoj pozorišnoj tragediji" (Foto: Amer Kuhinja)
Kulturna manifestacija "Dani Sarajeva" bit će održana od 1. do 7. maja u Beogradu, gdje će publika moći da uživa u raznovrsnom pozorišnom i muzičkom programu, a festival će otvoriti kantautorka Jadranka Stojaković koncertom u Domu sindikata.

Na programu "Dana Sarajeva", petih po redu, bit će premijerno izvedeno djelo "Prešućivanje" u režiji Selme Spahić, nastalo u koprodukciji sa "Hartefakt fondom" i "Bitef teatrom" iz Beograda, najavili su organizatori ove manifestacije - Inicijativa mladih za ljudska prava.

Rediteljka Selma Spahić rekla je danas na konferenciji za novinare da je predstava "Prešućivanje" zasnovana na biografijama osmero glumaca, mladih ljudi iz bivše Jugoslavije koji su u vrijeme rata u BiH bili djeca ili tinejdžeri.

Beogradska publika će imati priliku da pogleda  još neka djela Selme Spahić kao što su "Usamljeni Zapad" i "Kako sam naučila da vozim". 

Beogradskoj publici predstaviće se i Sarajevski ratni teatar SARTR komadom "Jedan Pikaso" i Narodno pozorište iz Sarajeva predstavom "Sarajevska pozorišna tragedija", koju je beogradski reditelj Gorčin Stojanović režirao prema tekstu Peđe Kojovića. 

Najveći muzički događaj biće koncert Jadranke Stojaković, autorice brojnih šansona i šlagera, koja će 1. maja nastupiti u Domu sindikata.

U okviru manifestacija nastupit će  i sarajevska grupa "Velahavle" s beogradskim  bendom "Svi na pod" kao gostima, a prostor na ovogodišnjem festivalu dobit će i mladi saksofonista Timur Sijarić. 
Tokom Festivala bit će održane i javne diskusije  koje će pokušati da odgovore na pitanja koja opterećuju odnose Beograda i Sarajeva.

U okviru festivala bit će održana promocija monografije "Sarajevo - moj grad, mjesto susreta", čiji je autor Jasminko Halilović. Miodrag Miki Trifunov recitovat će i pjevati stihove iz predstave i audio albuma "Svjedok".  

Direktor beogradske Agencije za evropske integracije i saradnju s udruženjima Danko Runić rekao je da grad Beograd već treću godinu podržava "Dane Sarajeva", a ove godine iz gradskog budžeta za tu manifestaciju je izdvojeno oko dva miliona dinara (oko 20.000 eura).

Manifestacija "Dani Sarajeva" je prvi put održana u maju 2007. godine, u organizaciji Inicijative mladih za ljudska prava. 

Zahvaljujući umjetnosti koja lako prelazi granice, festival je vremenom izrastao u nezaobilazno mjesto susreta Beograđana i Sarajlija, na kojem se jezikom pozorišta, filma, fotografije i muzike obnavljaju stare i uspostavljaju nove veze.