Kultura
59

Dani posvećeni Isaku Samokovliji, svjetskom klasiku koji je rođen na Drini

Piše: E.A.
Bista Isaka Samokovlije (Foto: Klix.ba)
Bista Isaka Samokovlije (Foto: Klix.ba)
U Goraždu traju pripreme za početak tradicionalne manifestacije "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom".

Organizacioni odbor ove književno-kulturne manifestacije usvojio je konačni program koji će početi u Goraždu, a nastavit će se i u gradovima za koje je poznati bh. pripovjedač bio vezan - Sarajevu i Fojnici.

Organizator manifestacije Centar za kulturu odlučio je da sjećanje na Isaka Samokovliju počne u Goraždu polaganjem cvijeća na bisti književnika u krugu Doma zdravlja "Dr. Isak Samokovlija", 15. januara ove godine.

Tokom trajanja manifestacije predviđeni su različiti programi poput izložbe posvećene životu i djelu Isaka Samokovlije, kao i nagrađivanja djela učenika osnovnih škola.

Najavljeno je i uvodno izlaganje dr.sci. Elija Taubera o manifestaciji i njenom značaju za Goražde i druge gradove, dok će o književnom opusu dr. Isaka Samokovlije govoriti mr. Muhamed Muminović.

Posjetici će uživati u popularnim Sefardskim romansama u izvedbi Hora jevrejske općine Sarajevo i recitalu Irine Dobnik i književnog kluba "Isak", koji djeluje pri Centru za kulturu Goražde.

"Ovo je manifestacija koja čuva uspomenu na Isaka Samokovliju i koja se iz godinu u godinu razvija i postaje kvalitetnija. Mjesto rođenja i mladosti Goražde i mjesto stvaralačkog rada Fojnica, kao i Sarajevo, predstavljaju sponu tri grada, koji oživljavaju sjećanje na Isaka Samokovliju. On je u svojim pripovjetkama otkrivao živote Jevreja sefarda u Sarajevu", poručuju, između ostalog, organizatori pozivajući građane da prate najavljene događaje.

Već u februaru slijedi raspisivanje Javnog poziva za literarne radove u prozi ili poeziji za osnovne i srednje škole u BPK, kao i građane Goražda, Sarajevskog kantona, Fojnice i BiH. U proljeće će se održati i Kviz znanja za učenike osnovnih (od VII do IX razreda) i srednjih škola na temu "Život i djelo Isaka Samokovlije" pod nazivom "Od proljeća do proljeća", prema naslovu jedne od Samokovlijinih pripovjetki.

Za april je planirana i prigodna izložba "O životu i djelu dr. Isaka Samokovlije" u organizaciji Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, a u maju postavka izložbe ULU "Goražde" Likovne kolonije "Boje prijateljstva" pod nazivom "Sunce nad Drinom" u galeriji Novi hram Sarajevo, uz književni matine članova kluba "Isak" te susret književnika na Drini.

U Fojnici će se održati izložba "Život i djelo Isaka Samokovlije", a za oktobar se najavljuje okrugli sto "O književnom stvaralaštvu dr. Isaka Samokovlije".

Pisac kojeg su biografi svrstali u red svjetskih klasika je rođen 3. septembra 1889. godine u Goraždu, gdje je proveo i dio djetinjstva. Stvaralački radni vijek proveo je kao ljekar od 1921. do 1925. u Fojnici. U Sarajevu je živio sve do svoje smrti 15. januara 1955. godine.

"Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" su tradicionalna književno-kulturna manifestacija koja se organizuje od 2003. godine, pod pokroviteljstvom Općine Goražde.