Kultura
0

Dani kanadske kulture u BiH

Sarajevo-X
Poslovni Centar UNITIC biće od 18. do 20. marta 2005.godine domaćin manifestacije "Dani Kanadske Kulture" koja se, u organizaciji Kanadske Ambasade, priređuje prvi put u Bosni i Hercegovini.

Kanada, kao jedna od najinteresantnijih zemalja na svijetu sa izuzetnim prirodnim ljepotama, raznolikošću narodnosti i kultura koje su u njoj zastupljene, vrlo je slična Bosni i Hercegovini, a sada će njeni stanovnici imati priliku da se upoznaju i sa njenim kulturnim bogatstvima.

U okviru "Dana Kanadske Kulture" u BiH, u kinu i poslovnom Centru UNITIC svi zainteresovani će imati priliku da pogledaju najnovija filmska ostvarenja jedne od trenutno najrazvijenijih kinematografija na svijetu, te da uživaju u izložbama fotografija i knjiga nekih od najpoznatijih kanadskih umjetnika i autora.

"Dani Kanadske Kulture" svečano se otvaraju 18.marta u 20:00 sati BiH premijerom filma "White Skin" (Bijela koža), mladog kanadskog reditelja Daniela Robya, koji je osvojio nagradu za najbolji prvi igrani film Kanade na "Toronto Film Festivalu" 2004. godine, a nakon toga u izložbenom prostoru pored kino dvorane, svečano će biti otvorena izložbe knjiga i fotografija, te održan prigodni koktel sa degustacijom kanadske kuhinje u Caffe-u Boulevard u prizemlju poslovnog Centra UNITIC.

U naredna dva dana, 19. i 20.marta svi zainteresovani moći će posjetiti izložbe knjiga i fotografija od 10:00 do 18:00 sati, te prisustvovati projekcijama igranih filmova "Najtužnija muzika na svijetu", "Mambo Italiano" i "Bijela koža", kratkog animiranog filma o toleranciji "Večera za dvoje" i dokumentarnog filma "Razglednice Kanade" koji pokazuje prirodne ljepote ove prekrasne zemlje.

Ulaz za posljetitelje je besplatan za sve događaje osim za svečano otvaranje koje je samo uz pozivnice.

Kanadska Ambasada vas poziva da posjetite manifestaciju "Dani Kanadske Kulture" u Centru UNTIC i pobliže upoznate zemlju koja je veliki prijatelj Bosne i Hercegovine i njenih stanovnika.