U Sarajevu 27. i 28. septembra
4

Dani evropskog naslijeđa posvećeni zaštiti naslijeđa u BiH

FENA
Historijski muzej BiH
Historijski muzej BiH
"Stvaralačka kultura i vrijeme: zaštita pokretnog kulturno-historijskog naslijeđa Bosne i Hercegovine" tema je ovogodišnje manifestacije Dani evropskog naslijeđa, koja će u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta biti održana 27. i 28. septembra u Sarajevu.

Manifestacija ima za cilj informiranje javnosti o značaju čuvanja, zaštite, prezentacije i promocije kulturnog naslijeđa, uz edukaciju da su nacionalna kulturna naslijeđa evropskih zemalja dio i zajedničkog kulturnog naslijeđa.

Kako je rečeno na današnjoj konferenciji za medije u Sarajevu, manifestacija će ovaj put zbog teme kojom se bavi biti održana u saradnji sa sedam institucija kulture od državnog značaja - Zemaljskim muzejom BiH, Historijskim muzejom BiH, Muzejom književnosti i pozorišne umjetnosti BiH, Nacionalnom i univerzitetskom bibliotekom BiH, Kinotekom BiH, Umjetničkom galerijom BiH i Bibliotekom za slijepa i slabovidna lica BiH.

Federalni ministar kulture i sporta Salmir Kaplan najavio je da će prvog dana manifestacije u Umjetničkoj galeriji BiH biti priređen okrugli sto - naučno savjetovanje o pokretnom kulturno-historijskom naslijeđu BiH i putevima komunikacija naslijeđem.

On je najavio da će u radu ovog skupa učestvovati predstavnici svih sedam institucija kulture od državnog značaja, gdje će biti razgovarano i o dugogodišnjem problemu i neriješenom pravnom statusu ovih institucija.

Predrag Mitrović iz ovog ministarstva ističe da će fokus manifestacije biti stavljen na pokretno naslijeđe, jer je upravo ono najranjivije, najviše ugroženo i u opasnosti da bude oštećeno ili uništeno.

Isti će dan u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti dodijeljene Povelje za doprinos očuvanju i obnovi kulturno-historijskog naslijeđa BiH. Ove godine dobitnici Povelje su četiri institucije i pojedinac: Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Orijentalni institut i Gazi Husrev-begova biblioteka te Josip Pejaković.

Drugi dan manifestacije bit će posvećen mladima te će u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH biti otvorena izložba učeničkih radova o temi "Šta čuvaju naši muzeji?".

Načelnica sektora za mlade u Ministarstvu Azra Lojo-Hajro ističe da je cilj programa "Mladi i naslijeđe" bio educirati mlade o značaju zaštite i brige o naslijeđu. U programu je učestvovalo 600 učenika i 80 nastavnika iz 50 osnovnih i srednjih škola u FBiH. Autorima najboljih likovnih, literarnih, dokumentarističkih i videoradova bit će uručene diplome.

Manifestaciju Dani evropskog naslijeđa utemeljilo je Vijeće Evrope 1991. godine, od kada se održava svake godine u septembru u evropskim zemljama, s različitim temama.