Sarajevski otvoreni centar
0

Dani evropskog dokumentarnog filma 2009.

Sarajevo-x.com
Nakon uspješne realizacije projekta "Sedmica evropskog filma", koje su se u saradnji sa EUNIC-mrežom evropskih kulturnih centara i ambasada u BiH i lokalnim kulturnim centrima desile u dvaneaest bosansko-hercegovačkih gradova, Sarajevski otvoreni centar nastavlja svoj angažman u polju promocije filmske kulture.

U Mostaru i Goraždu paralelno će 5. oktobra biti otvoreni Dani evropskog dokumentarnog filma (DEDF), filmski ciklus koji ima za cilj obilježavanje 5. godišnjice od posljednjeg proširenja Evropske unije na zemlje srednje i istočne Evrope. Projekt DEDF nema za cilj da slavi ovaj dan, nego da predstavi dokumentarne filmove koji propituju: koje promjene je donijelo proširenje Evropske unije u novi državama članicama, ali u starim članicama? Kakav je život u novim "demokratskim” društvima istočne Evrope? Da li je sve sada bolje nego nekad u komunizmu? Kako se obični čovjek snalazi sa tim promjenama? Kako nove članice Evropske unije vide svoju ulogu u svijetu?

U okviru programa će se predstaviti četiri dugometražna dokumentarna filma:

  • “Češki san/Czech Dream”, režija: Vit Klusak/Filip Remunda, Češka, 2004, 90 min.
  • “Lisabonci/Lisboetas”, režija: Sergio Trefaut, Portugal, 2004, 100 min.
  • “Sredina/Die Mitte”, režija: Stanislaw Mucha, Njemačka, 2004, 85 min.
  • “Dar Fur – Rat za vodu/ DarFur – Vojna za Vodo”, režija: Tomo Križnar/Maja Weiss, Slovenija, 2008, 92 min.

Partneri ovog programa su Ambasade Slovenije, Portugala, Češke Republike i Goethe-Institut u Bosni Hercegovini, a finansira se od strane Evropske unije i podržan je od Ministarstva za kulturu i sport Kantona Sarajevo, Fondacije Schüler Helfen Leben i ProCredit Banke.

Program DEDF će biti otvoren 5. oktobra u Mostaru i Goraždu, gdje će se od 5-8. prikazivati navedeni filmovi. Od 12-15. oktobra će isti program igrati u Zenici, a od 26-29. Oktobra i u Tuzli. Livno, Trebinje, Gračanica i Bihać će biti domaćini ovog događaja u novembru i decembru.

Za više informacija o projektu i filmovima pogledajte web stranicu www.europeanfilmweek.ba