Okupljanje
0

Dani "Djevojačke pećine" u Kladnju

Sarajevo-x.com
Općina Kladanj ovih dana domaćin je održavanja niza prigodnih i kulturnih sadržaja u okviru održavanja Dana Djevojačke pećine. Pećina svojom legendom postaje simbol grada i općine Kladanj, a dani njenog obilježavanja prerastaju u tradiciju masovnih okupljanja.

Manifestacija je počela 10. augusta svečanim otvaranjem puta Brateljevići koji će omogućiti bolji prilaz Djevojačkoj pećini kao i otvaranjem dječjeg parka finansiranog od strane Vlade Republike Turske. Tokom sedam dana koliko manifestacija traje bit će upriličeno niz zabavnih, kulturnih i sportskih događaja. Dane djevojačke pećine aktivno podržava i Turistička zajednica Tuzlanskog kantona kao vid promocije vjersko-kulturnog turizma.

-Turistička zajednica TK-a svake godine besplatno podijeli oko sto hiljada razglednica i prospekata kako bi se što bolje promovisalo jedno od najvećih turističkih i vjerskih blaga na području Tuzlanskog kantona. Planiran je i nastup kulturno-umjetničkih društava i folklornih sastava. Djevojačka pećina je istinski biser vjerskog turizma u Bosni i Hercegovine, kazao je Almazaga Ćatović, direktor TZTK-a.

Dani sedmodnevne manifestacije biće završeni Kišnom dovom 16. augusta u podnožju ulaza za drevnu pećinu iznad naselja Braljetevići, gdje se očekuje dolazak od 40-60 hiljada hodočasnika. Turistička zajednica TK-a godinama aktivno sudjeluje u promociji lokaliteta Djevojačke pećine kao značajne turističke destinacije, te održavanja kulturno-vjerskih obreda.