Zagreb
0

Dani bh. filma od 23. do 28. novembra

FENA
U okviru "Dana bosanskohercegovačkog filma u Zagrebu", koji će se održati od 23. do 28. novembra u zagrebačkom Kinu Europa, prikazat će se program koji će, uz novije uratke prikazati i nekoliko bosanskohercegovačkih filmskih klasika, najavljeno je na današnjoj konferenciji za novinare.

Filmove za reviju, deset dugometražnih igranih te 16 kratkih igranih i dokumentarnih, odabrao je Đelo Hadžiselimović, dugogodišnji televizijski urednik. Među njima je i nekoliko premijernih uradaka, primjerice "Savršeni krug" Ademira Kenovića, serijal kratkih dokumentarnih filmova "Ulica pod opsadom" i dokumentarac o izložbi Ede Murtića u Sarajevu 2008. U programu će se prikazati i klasici bosanskohercegovačkog filma, "Sjećaš li se Dolly Bell" Emira Kusturice, "Žena s krajolikom" Ivice Matića i drugi.

Stručni suradnik "Dana" Edib Ahmetašević rekao je kako se tom manifestacijom želi približiti filmska umjetnost i kultura Sarajeva i Zagreba te dviju susjednih država, a primjer tih poveznica je film "Armin" Ognjena Sviličića, "bosanska priča nastala u Zagrebu".

U sklopu "Dana" prikazat će se i kratki igrani filmovi projekta Talent Campusa te predstaviti projekt Sarajevo Grad Filma za studente i profesore zagrebačke Akademije dramske umjetnosti.

Ulaz na sve projekcije je slobodan. Manifestacija se održava drugi put, u organizaciji Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo i zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport.