Izložba Nebojše Šerića Šobe
0

Današnja atmosfera mjesta gdje su vođene bitke na "Bojnim poljima"

FENA
Nebojša Šerić Šoba (Foto: Sarajevo-x.com/Arhiv)
Nebojša Šerić Šoba (Foto: Sarajevo-x.com/Arhiv)
Sarajevski umjetnik s njujorškom adresom Nebojša Šerić Šoba predstavio se američkoj publici na izložbi u Dumbo Arts Center u New Yorku.

U ovoj njujorškoj galeriji u subotu je otvorena Šerićeva izložba fotografija pod nazivom "Battlefields" ("Bojna polja")

Riječ je o fotografijama nastalim u ratnom Sarajevu, a potom i u Istanbulu te iz historije poznatim ratištima, kao što su Kursk, Waterloo, Galipolje, Normandija, Getisburg, Brooklin.

Zašto baš bojna polja i šta se sad nalazi na mjestima nekadašnjih ratnih sukoba Šerić u izjavi Feni kaže: "Nakon rata u BiH počeo sam da se interesujem i za tuđe konflikte i da obilazim bojišnice iz različitih perioda u različitim zemljama i različitim konfliktima. Pokušao sam da dočaram djeliće sadašnje atmosfere na tim mjestima i da potcrtam činjenicu da nijedna država na svijetu, osim možda Novog Zelanda, nije nastala mirnim putem, već brutalnom vojnom silom."

Bojna polja su svojevrsne raskrsnice, prekretnice, mjesta na kojima je odlučeno o svjetskom poretku.

Recimo, Waterloo je sada polje zasađeno krompirima, bunkeri po Normandiji izgledaju kao da su jučer napušteni, šuma na Zlatištu iznad Sarajeva je posječena granatama i rastinje se sad polako vraća, Gernika je prelijep gradić u kojem nema nikakvih naznaka da se tu ikada išta loše desilo", kaže Šerić.

Šerić je izložio oko 50 fotografija, formata 100cmX70 i 200X130.