Kultura
0

Danas se obilježava Međunarodni dan muzeja

FENA
Historijski muzej u Moskvi
Historijski muzej u Moskvi
U okviru akcije "Noć muzeja" koja je dio Međunarodnog dana muzeja koji se obilježava danas, Državni historijski muzej u Moskvi u subotu će otvoriti vrata za noćne posjetioce.

"Dvadesetog maja od 19 do 23 sata ulazak u Historijski muzej bit će slobodan", kaže se u saopćenju predstavnika muzeja, prenijela je agencija RIA "Novosti".

Za noćne posjetioce priređena je izložba posvećena drevnoj i srednjovjekovnoj Rusiji, zatim izložba iz talijanskih privatnih kolekcija, a nastupit će i mladi glumci.

Ove godine međunarodna akcija "Noć muzeja" pod nazivom "Otvori vrata noćnog muzeja", posvećena Međunarodnom danu muzeja, izvodi se na inicijativu Ministarstva kulture i komunikacije Francuske.

Ranije su projekte ostvarivali samo Ermitaž, Ruski muzeji i muzejski kompleksi u Krasnojarsku, a od 2005. godine njima su prisajedinjeni muzeji drugih gradova.

Svake godine 18. maj se obilježava kao Međunarodni dan muzeja. Odluka o održavanju tog praznika dosena je na inicijativu sovjetske delegacije na 21. generalnoj konferenciji Međunarodnog savjeta muzeja koji je održan 18. maja 1977. godine.

Cilj praznika je privlačenje zanimanja društva ka značenju i ulozi muzeja u životu čovjeka i društva u cjelini. Obilježavaju ga muzejski radnici u više od 150 zemalja svijeta. Tradicionalno u okviru praznika u Rusiji se u muzejima održavaju različite manifestacije posvećene prazniku.