Omladinski hostel "Feri"
0

Danas počinje ljetni Kamp animacije "Igman 2009"

FENA
Zamjenik premijera i federalni ministar kulture i sporta Gavrilo Grahovac otvorit će danas na prigodnoj svečanosti na Igmanu ljetni Kamp animacije "Igman 2009".

Kamp će trajati od 14. do 21. juna u Omladinskom hostelu "Feri", a organizator je Federalno ministarstvo kulture i sporta, najavljeno je iz ovog ministarstva.

Ljetni kamp će okupiti 40 učenika srednjih škola iz Federacije BiH na predavanjima priznatih autora iz osnova kreiranja animiranog filma u 2D i 3D tehnici te istorije animiranog filma, procesa nastajanja filma i tonskog snimanja.

Predavači će biti prijatelji Kampa animacije - autor i karikaturist Stiv Cinik, reditelj Nedžad Begović i autori Faruk Šabanović i Enis Čišić.

U duhu tradicije započete na zimskom kampu u Neumu bit će uključeni i bivši polaznici, a sada već autori animiranog filma i stalni predavači.

Među 40 učenika je i 10 polaznika s najboljim rezultatima u toku održavanja kampa u Neumu, za koje su ove godiine organizirana napredna predavanja u cilju omogućavanja njihovog kontinuiranog rada i učenja.

Oni će kreirati dvije kratke animacije - promotivne spotove Kampa animacije u 2D i 3D tehnici.

O historiji animacije u BiH predavanje će održati historičar umjetnosti i nagrađivani autor dokumentarnih i igranih filmova Vefik Hadžismajlović, nakon čega će uslijediti projekcije njegovih filmova "Izlog" i "Nokturno - animirana grafika".

Za polaznike Kampa predviđena je i posjeta Dramskom studiju JSBiH, gdje će predavanje održati višestruko nagrađivani tonski snimatelj Mirsad Tukić.