Kultura
0

Danas otvaranje sajma knjiga i učila

FENA
Osamnaesti međunarodni sajam knjiga i učila od 19. do 24. aprila svečano će biti otvoren danas u Centru Skenederija.

Sajam će se održati na prostoru od 5.000 metara kvadratnih, svoju produkciju predstavit će oko 180 izdavača iz BiH i zemalja regiona i izdavači iz Francuske, Velike Britanije, Njemačke, Irana, Francuske i SAD-a, posredstvom svojih zastupnika i distributera. Na Sajmu će se predstaviti i kulturni centri poput Goethe instituta, British Councila, Andre Malroux, Iranskog kulturnog centar te egipatska ambasada.

Na pres-konferenciji novinarima su se obratili predsjednik Udruženja izdavača i knjižara BiH Ibrahim Spahić i direktor TKD "Šaninpašić" Tajib Šahinpašić.

"Ovogodišnji sajam biće najveći do sada organiziran u BiH, računajući i prijeratni period", izjavio je Spahić, naglašavajući da je sarajevski Sajam knjiga i učila relevantna činjenica ne samo u regionu nego i u Evropi.

Zaštitni znak ili moto ovogodišnjeg Sajma su knjiga i autorska prava, rekao je Spahić. Sajamske manifestacije neće se održavati samo u prostoru Skenderije nego i u Bošnjačkom institutu, Karabitu, Collegiumu artistikumu...

Tajib Šahinpašić je izrazio bojazan da iduće godine zbog PDV-a, u BiH neće biti ovoliko izdavača kao ove godine.

A sudeći po najavljenom Sajam knjiga i učila i ove godine ponudiće ponešto za svačiji ukus.