Kultura
0

Danas otvaranje četvrtog koprodukcijskog marketa Cinelink

FENA
U festivalskom centru danas će uz prigodan koktel biti otvoren četvrti koprodukcijski market CineLink 12. Sarajevo film festivala.

Riječ je o regionalnoj radionici za razvoj projekata dugometražnih igranih filmova umjetničkog i tržišnog potencijala, koja će ove godine okupiti više od 200 akreditovanih gostiju.

Brojni domaći i inostrani profesionalci i poznavaoci filmske industrije sastaju se kako bi sklopili nova partnerstva te dogovorili nove filmske projekte.

CineLink selekciju ove godine čini jedanaest projekata iz devet zemalja jugoistočne Evrope. Tu su autori iz Albanije, Srbije, Bugarske, Slovenije, Mađarske, Hrvatske, Rumunije, Makedonije i BiH, koju predstavlja scenarista i režiser Nedžad Begović s projektom "Dan kada je počela zima".

Žiri u sastavu Čedomir Kolar (producent), Hashemian Behrooz (producent), Marianne Bhalotra (direktor Hubert Bals Fondacije u Roterdamu) te Georges Goldenstern (generalni menadžer Cinefondationa) u ovom četvrtom izdanju marketa izabrat će tri najbolja projekta.

Svaki od tri izabrana projekta dobit će po 10.00 eura te nagradu u vrijednosti od 2.500 eura, koja podrazumijeva usluge laboratorija.