Zoran Ćatić o svom filmu
0

"Dan u kojem je rođeno i ubijeno građansko društvo"

Sarajevo-x.com
Dokumentarni film "Dogodilo se na današnji dan" trojice autora, Zorana Ćatića, Seada Kreševljakovića i Miroslava Živanovića svjetlo dana ili kino dvorana ugledaće u nedjelju 26. oktobra u kinu Obala Meeting Point u Sarajevu. Povodom premijere filma razgovarali smo sa jednim od njih, Zoranom Ćatićem, inače novinarom i urednikom na Studentskom eFM radiju. Zoka Ćatić poznati je radijski kritičar postratne političke situacije u BiH, a film je kako sam kaže, tek dokument o događajima koji su prethodili današnjoj situaciji u BiH.

Razgovarala: Elma Murić

Zorane, kako se rodila ideja za film "Dogodilo se na današnji dan" i koliko je trajala realizacija filma?

Film je rađen u okviru projekta "BiH - u potrazi za izgubljenim identitetom", koja produkcija SCCA/pro.ba radi u saradnji sa švicarskom ambasadom i Federalnim ministarstvom kulture. Osnovna ideja bio je jedan od ključnih dana u novijoj bosanskohercegovačkoj istoriji, a tiče se dešavanja od 5.aprila 1992. godine. Dana u kome je rođena i svirepo umorena ideja građanskog društva u BiH. Realizacija je trajala šest mjeseci.

Ko su bili vaši suradnici na ovom dokumentarnom filmu ?

Autori ovog filma su gradjani BiH, a Miroslav Živanović, Sead Kreševljaković i ja smo imali veliku čast da sarađujemo ali i učimo od ljudi kakvi su snimatelj Mustafa Mustafić, montažer Redžinald Šimek i producentice Amre Bakšić. Mi smo tek pokusali dokumentovati odličan arhivski televizijski materijal. Želim se zahvaliti kompletnoj ekipi iz produkcije pro.ba, a posebno Amri i Mustafi sto su nam pružili priliku da radimo na ovom filmu.

Ko su akteri filma ? Akteri filma su građani koji su bili aktivni sudionici tih događaja. Studenti, penzioneri, umjetnici, političari. Oni su, svako iz svoje perspektive i pozicije u kojoj su se tog dana nalazili, dali svoje viđenje onoga što se desilo.

Koliko je današnja situacija u BiH idealna za plasiranje filma o građanskoj svijesti?

Odgovorit' ću kontra pitanjem. Koliko je situacija tog dana, dakle 5. aprila 1992. godine, bila idealna, da građani ove zemlje krenu goloruki, protiv četvrte vojne sile u svijetu i pokusaju spriječiti rat. Film nije fikcija. Film se bavi stvarnim događajem, on je klasični televizijski dokumentarac koji pokušava da zabilježi dešavanja neposredno prije no što će početi otvorena agresija na BiH pred očima međunarodne zajednice. Ovo je priča o nama, nekada i onome što jesmo danas.

Nacionalizam u BiH tad i nacionalizam u BiH sad?

Devedesetih, nacionalizam kao takav u široj i javnoj upotrebi bio je tek u povoju. Većina nas je bila isuviše uljuljkana u plast navodne demokratije i bratstva-jedinstva. Oni promućurni koji su uvidjeli da "jugoslovenski Titanik" nece fuliti ledenu santu, zauzeli su mjesta u "nacionalističkim čamcima za spasavanje". Poznata naučnica Mary Kaldor nazvala je agresiju na BiH ratom protiv građanskog društva. Prema njenim riječima, pravi pobjednici bosanskohercegovačkog rata su nacionalistički ekstremisti na svim stranama.

Kako vi pamtite događaje od 5.aprila 1992.?

Moj lični doživljaj je pomiješan sa vremenskom distancom iz koje danas gledam na taj događaj. Sa iskustvom koje sam ne želeći stekao. Lagao bih kada bih rekao da sam tog dana bio svjestan svega što se dešava, da sam mogao i pretpostaviti sve ono to ceć biti.

Poruka koju film "Dogodilo se na današnji dan" nosi?

Što se tiče poruke, moja intimna želja je da su ljudima prije svega svidi film, da posluži svima nama kao podsjetnik na vrlo bitan datum u istoriji, a da ta poruka bude individualna. Da se zapitamo gdje smo bili 5. aprila '92-e, a gdje smo danas. Naravno pritom ne mislim u geografskom smislu već o stanju svijesti, pogledu na život, kriterijima kojima se rukovodimo, idealima. Da se prisjetimo onih koji su dali život. Onih koji su danas najugroženije kategorije, RVI, žene žrtve rata, djeca bez roditelja, izbjeglice ... I da se upitamo: "Da li je ovo sto danas živimo vrijedno njihove žrtve?"