Kultura
46

Dan otvorenog ateljea u Centru La Kultur

Klix.ba
U novootvorenom centru La Kultur na Marijin Dvoru u Sarajevu Kolektiv Kreaktiva će 23. marta u saradnji s Udruženjem BAZA organizovati jednodnevni umjetnički festival "Dan otvorenog ateljea".

U okviru ovog događaja bit će organizovan niz besplatnih umjetničkih radionica, poput radionice za izradu skulptura od recikliranih materijala, radionice izrade nakita, radionice zajedničkog slikanja, radionice slikanja na staklu itd.

Radionice su planirane za srijedu 23.03. i održavat će se paralelno od 15 do 19 sati, a cijeli događaj će biti otvoren za publiku. Po završetku radionica u 19 sati i kratkog chill outa, (od 21) bit će postavljena izložba radova nastalih na ovoj lokaciji, a potom upriličen i muzički dio programa u sklopu festivala (od 22 sata) za koji je zadužena, underground sceni, dobro poznata DJane Elle.M.

Učesnici i voditelji umjetničkih radionica su afirmisani mladi umjetnici, magistri i talentovani studenti sarajevske Akademije likovnih umjetnosti, koji svojim radovima i izlagačkim iskustvom već duže vrijeme komuniciraju i razmjenjuju dostignuća iz savremenih umjetničkih praksi.

Bojan Stojčić, Denijal Kečo, Dalila Manso, Ena Žmirić, Nardina Zubanović, Zlatan Hadžifejzović i Vanja Solaković su upravo takva grupa umjetnika zbog kojih će ovaj kulturni umjetnički događaj ostati upamćen. Umjetnicima u ovoj ideji će se pridružiti Ajla Zajković i Alma Habibija koje su zadužene za radionicu vitraža/izrada slika na staklu, te Nina Mučibabić u ulozi voditeljice za radionicu nakita.

Ono što ovu izložbu čini zanimljivijom je činjenica da umjetnički radovi nastaju u prisustvu ili tokom involviranja publike, na licu mjesta, tako da sam događaj ima osobinu happeninga i u direktnom je odnosu s lokacijskim identitetom i prisutnom publikom.

Za razliku od uobičajenih izložbi kada umjetnici iz svog ateljea donesu i izlože rad u drugi prostor, na ovoj izložbi posjetitelji i umjetnici će kroz proces i doživljaj javnog prostora osloboditi vlastitu kreativnu energiju u oblik umjetničkog djela, koji se referira upravo na trenutni odnos umjetnika, prostora i publike.

Materijal za učesnike na ovim radionicama će biti osiguran zahvaljujući Grassroots projektu u saradnji s Udruženjem BAZA i iz fonda Kolektiva Kreaktiva.

Kolektiv Kreaktiva je Grupa mladih umjetnika koji okupljeni oko iste ideje svojim kreativnim djelovanjem mjenjaju i utiču na prostore i ljude oko sebe. Ideja Kolektiva je solidarnost i djelovanje kroz likovni, muzički i literarni jezik, te oplemenjivanje vlastite svakodnevnice i svakodnevnice drugih. Kolektiv je nastao 2009. godine, a oformila ga je skulptorica Nardina Zubanović iz protesta spram društvene zbilje i tadašnjeg odnosa institucija prema mladim umjetnicima koji su rijetko imali priliku izlagati i djelovati u institucijama kulture.

Najaktivniji pojedinci koji su svojim radoim unaprijedili rad ove umjetničke zajednice su Edo Pećanin, Djane Ilvana Dizdarević, umjetnici i članovi Vizionarskog društva Emir Kapetanović i Adnan Jasika, umjetnik Boris Hodak, režiser Saša Peševski, dizajnerica Aida Herceg, Ema Lapanje, Neene Roshe, umjetnik Jusuf Hadžifejzović, skulptori i muzičari Vanja Solaković i Zlatan Hadžifejzović, galerista Pierre Courtin, umjetnik Bojan Stojčić, arhitektica Amina Kovačević, grafičar Amir Ćatić, grafiti umjetnik Muhamed Baručija,skulptorica Dalila Manso, poljska rediteljica Martyina Miller, pariski umjetnik Idriz Sadikaj, književnik Ivica Pinjuh i drugi mnogobrojni umjetnici koji su sarađivali s Kolektivom Kreaktiva.

Umjetnici koji su se pridružili ovoj grupi samoorganizovano su pomogli, organizovali i producirali preko 30 umjetničkih evenata i sarađivali sa više od 100 kulturnih radnika iz BiH, Poljske, Francuske, Njemačke, Hrvatske, SAD-a itd.