Kultura
0

Dan Muzeja: EU u očuvanje kulturne baštine BiH uložila više od 30 miliona KM

Piše: E. B.
(Foto: Klix.ba)
U povodu 18. maja, Međunarodnog dana muzeja, održana je konferencija za novinare na kojoj je direktorica Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske (MSURS) Sarita Vujković najavila događaje u Banjoj Luci.

"MSURS je prva institucija u BiH koja je počela da obilježava današnji. Ovogodišnja tema Međunarodnog dana muzeja 'Muzeji i kulturni pejzaž' teži da istakne muzej kao jedinstveno mjesto koje povezuje materijalnu i nematerijalnu baštinu i jedinstveni kulturni pejzaž. Temom se želi istaći važna činjenica da su muzeji postali sredstva komunikacije i kulturne razmjene, koji šire kulturna bogatstva i međugeneracijsku povezanost, rekla je u obraćanju novinarima direktorica MSURS", Sarita Vujković.

Banja Luka sastavni dio kulturne mape Evrope

Novinarima se obratio i Mika Vajrine šef kancelarije specijalnog predstavništva EU u Banjoj Luci.

"Moja kancelarija s ponosom pruža podršku Evropske noći muzeja koji se održava 21. maja u MSURS. Ova inicijativa je bitna jer radi se kulturnom događaju koji se organizuje širom Evrope i to je dokaz da je Banja Luka sastavni dio kulturne mape Evrope", rekao je Vajrinen i dodao da se ovim potvrđuje nekoliko principa EU, a to je promocija kulturne raznovrsnosti staroga kontinenta i ulaganje sredstava u očuvanje kulturne baštine Evrope.

"Mnogi od vas su upoznati sa političkom i ekonomskom stranom EU, međutim aktivnosti imaju široko djelovanje unutar zajednice u kojoj kultura i umjetnost igraju veliku ulogu", kazao je šef specijalne kancelarije EU i naglasio da evropska zajednica izdvaja značajna sredstva za očuvanje kulturne baštine u BiH i da je do sada kroz projekte uloženo 30 miliona KM.

Najbolji primjer ulaganja u projekte jeste obnova tvrđave Kastel u koju je uloženo 10 miliona KM.

Program Noći muzeja

Noć Muzeja počinje dodjelom nagrada pobjednicima likovnog konkursa na temu svemirskih istraživanja pod nazivom 'Kako izgleda naša budućnost'.

Ovaj konkurs organizovan je kao prateći program aktuelne izložbe "Povratak na Mjesec: kratka istorija budućnosti", a sproveden je uz preporuku Republičkog pedagoškog zavoda RS na nivou cijele RS.

Posjetioci Noći Muzeja moći će da posjete izložbu Nova religija britanskog umjetnika Demijana Hirsta koja je izložena u Banjoj Luci od 17.marta ove godine i biće zatvorena 27. maja, a radi se o najposjećenijoj izložbi u istoriji ove institucije.

Muzički program Noći muzeja je beogradska atrakcija The Best Beat – Beatles tribute bend koji će publiku odvesti u putovanje kroz šezdesete i muziku najvećeg benda 20. vijeka.

Međunarodni dan muzeja počeo se proslavljati od 1977. godine i svake godine fokusiran je na različitu muzejsku temu. Muzej savremene umjetnosti RS počeo je da ga obilježava 2006. godine.