Kultura
34

Dan Hajrudina Šibe Krvavca: Prikazan restaurirani film "Valter brani Sarajevo"

Piše: M. N.
Foto: E. H./Klix.ba
Jasmila Žbanić, Adnan Bakrač i Nenad Dizdarević (Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Bogat filmski program "Dan Hajrudina Šibe Krvavca", jednog od najpoznatijih filmskih redatelja u BiH, održan je danas u Kinu Meeting point u organizaciji Udruženja redatelja i redateljica u BiH.

Tokom dana prikazano je 13 filmova Hajrudina Šibe Krvavca u restauriranoj verziji visoke rezolucije, među kojima i filmske klasike "Valter brani Sarajevo", "Partizanska eskadrila", "Diverzanti" i "Most".

Organizatori ovog događaj kazali su kako je Šiba imao poseban pogled na tadašnja dešavanja i da je uvijek prikazivao borbu protiv sistema, borbu za slobodu, individualnost i protiv svih vidova diktature.

Adis Bakrač, direktor Filmskog centra Sarajevo (FCS) kazao je kako je ovo izuzetno važan događaj za kulturne scenu Sarajeva, ali i cijele BiH.

"Ovo je početak velikog projekta o najvećem reditelju s ovih prostora, ali i šire. Čast mi što sam ovdje da prezentiramo restaurirane verzije filmova. Vjerujem da će FCS zajedno sa Udruženjem reditelja i rediteljica u BiH razvijati i dalje ovaj projekat i proširiti ga i van granica Sarajeva", rekao je Bakrač.

Nenad Dizdarević je bio veliki prijatelj Hajrudina Šibe Krvavca više od 30 godina. Ispričao je nekoliko anegdota tokom druženja koje su potkrijepile navode koliko velik je Šiba bio čovjek i profesionalac.

"Šiba za mene ostaje jedan primjer reditelja i čovjeka koga treba cijeniti i treba pokušati biti na njegovom nivou. On nam je bio uzor u profesionalnosti, ljudskosti i etici", istakao je Dizdarević.

Udruženje reditelja i rediteljica u BiH pokrenulo je i inicijativu da ulice i škole dobiju imena poznatih bh. filmskih umjetnika, među kojima je i Hajrudin Šiba Krvavac. Istakli su kako se nadaju da će njihov prijedlog biti shvaćen s velikom ozbiljnošću, onako kakva su i djela tih velikih umjetnika.