Kultura
10

Damir Imamović Sevdah Takht na 21. WOMEX-u

Klix.ba
Foto: Stjepan Tafra
Foto: Stjepan Tafra
The World Music Expo – WOMEX, najveća svjetska platforma za prezentaciju World Music scene, najavila je program za svoje 21. Izdanje, koje će se održati od 21. do 25. oktobra, 2015. godine u Budimpešti. Bosnu i Hercegovinu predstavlja Damir Imamović Sevdah Takhti i to u regionalnoj selekciji Showcase festivala nazvanoj "Club Duna".

Umjetnici u ovoj selekciji će staviti naglasak na muzičku raznolikost Centralne Evrope, te kroz različite interpretacije prepitivati stilove koji su uticali na lokalni muzički izraz. Za Sevdah Takht ovo će biti prilika da se svjetskoj muzičkoj sceni predstavi kao kvartet. Uz novu članicu violinisticu Ivanu Đurić, Sevdah Takht, kroz nekoliko novih kompozicija, najavljuje i novi album koji će biti objavljen na proljeće 2016. godine.

WOMEX je petodnevni World Music sajam, koji se svake godine održava u drugom gradu, od 1994. okuplja veliki broj umjetnika, grupa, producenata i izdavača. Oni svoj rad predstavljaju kroz veliki broj događaja kao što su sajam muzike, konferencije, panel diskusije, okrugli stolovi, filmske projekcije, svečana ceremonija otvaranja, dodjela nagrada i takozvani Showcase festival.