Kultura
0

Damir Imamović otvara program Next Generation

Sarajevo-x.com
Za razliku od drugih izvođača sevdalinke danas, Damir Imamović ne samo da pripada trećoj generaciji muzičara u svojoj porodici, već je njegova kompetentnost kada je sevdah u najširem smislu te riječi u pitanju izvanredna.

U ovom slučaju ne radi se samo o poznavaocu i stručnjaku kada je istorija sevdaha u pitanju, i ne da je riječ samo o marljivom kolekcionaru poznatih ili gotovo zaboravljenih snimaka znanih i neznanih heroja i heroina sevdalinke, već se radi i o interpretatoru iznimnog talenta i hrabrosti koji uspješno otvara novi muzički horizont sevdalinke ostajući vjeran idealima ove muzike.

Damir Imamović je umjetnik koji u svojim izvedbama nikada ne kompromitira bogati repertoar sevdaha već nastoji dodatno oplemeniti ovu muziku pronalazeći nova rješenja koračajući novim putevima sevdaha 21. stoljeća.

Sa svojim triom kojeg čine tuzlanski kontrabasista Edvin Hadžić i sarajevski violinista Vanja Radoja, već nekoliko godina uspješno promovira tradicionalnu muziku Bosne i Hercegovine širom Evrope. U svojim interpretacijama trio Damira Imamovića pomjera granice kada je izvedba sevdalinke u pitanju. Novi aranžmani zvuče svježe i inovativno, a koncertni nastupi Damira Imamovića su ambijent u kojem on zajedno sa svojim saradnicima daje najbolje od sebe i uvijek iznova iznenađuje svoju publiku ne samo svojim konstantnim muzičkim razvojem već i uvijek nadahnutim izvedbama potvrđujući kako je upravo na sceni pred publikom u svom elementu.

U srijedu, petog novembra s početkom u 22.00, koncertom u Bosanskom kulturnom centru, Damir Imamović Trio otvorit će premijerni program Jazz Festa pod nazivom Next Generation namijenjen domaćim muzičarima i projektima u kojima učestvuju bh. umjetnici.