Kultura
0

Damir Avdić dobitnik nagrade "Farah Tahribegović"

FENA
Šestog aprila u Multimedijalnom centru MAK u 11.45 sati bit će drugi put uručena stipendija Fondacije "Farah Tahribegović".

Prijatelji Farah Tahribegović, osnivači Fondacije, odlučili su da svake godine 6. aprila na dan kada je Farah rođena dodijele nagradu "za doprinos razvoju izdavačke djelatnosti, književnosti, bibliotekarstva i opće kulture".

Ovo godine nagrada Fondacije "Farah Tahribegović" odlukom književnika Faruka Šehića pripada underground muzičaru i književniku iz Tuzle Damiru Avdiću.

Damir Avdić, poznat i kao Graha, Diplomac ili Bosanski psiho, (1964.) je andergraund muzičar i umjetnik iz Tuzle. Dugi niz godina je svirao u bendu Rupa u zidu, a sada nastupa samostalno (električna gitara i glas).

Godine 2004. je izdao album "…od trnja i žaoka" za etiketu "Slušaj najglasnije!" iz Zagreba s 12 pjesama od kojih su neke: Brate, Diplomac, Lucifer, Abdulah... Iako pjesme, prema mišljenju mnogih, zvuče oporo i teško, Damir sam kaže da su ljubavne. Ove godine izišao mu je i album "Mrtvi su mrtvi". Intresantno je da je ovaj bh. autor mnogo poznatiji u Sloveniji, Hrvatskoj i uopće van BiH, nego u svojoj domovini.

Avdić je još i autor romana "Na krvi ćuprija“, koji je tematski povezan s muzičkim izdanjem, i bavi se "urbanim frustracijama" prosječnog bh. mladića.